Kas moetööstus on seksistlik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Beckhami abikaasa Victoria Beckham
David Beckhami abikaasa Victoria Beckham Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

Pulitzeri preemia laureaadist moekriitik Robin Givhan ei pelga vimma tekitada. Ta on sõna võtnud piitspeenikeste modellide ja probleemse kehakuvandi küsimuses ning kaua kritiseerinud modellide ühetaolisust poodiumitel.

Givhani viimane kolumn Daily Beastis pole erand – selles võtab naine eesmärgiks paljastada moeajakirjanike ja trendiloojate seas valitseva seksismi, kirjutas Forbes.com.

Givhan kirjutas: «Kuigi moeäri on suunatud ülekaalukalt naistele ja keerleb nende ümber, näib samas pidevalt, et naistel on kõige raskem küündida tööstuse suurkujude kujutlusvõimeni. …

Kui moeloojatest noori mehi, keda on tituleeritud järgmiseks suureks disaineriks, tundub olevat lõputu arv, siis samaealised naised näivad vaikselt nende järel lohisevat, ilma eriliste fanfaarideta ja kindlasti mitte siltidega, mis viitaksid, et neist püüab välja tungida geenius.»

Moetööstuse naistevastase hoiaku tõestamiseks tõi Givhan näiteks toimetajate ja ajakirjanike itsitamise, naerulagina ja silmadepööritamise Victoria Beckhami 2011. aasta sügiskollektsiooni esitluse ajal.

Beckhami kollektsioon koosnes šikkidest, kehasse töödeldud kleitidest, mis olid punastes, kollakates ja helesinistes toonides ning iga poodiumil näidatud mudelit saatis naise jutustus (nii nagu tegid disainerid enda kõrgmoe demonstratsioonidel 1940ndatel ja 1950ndatel).

Tom Ford – provokatiivne disainer (nüüd ka filmirežissöör), kes tõi 90ndatel Gucci moemaja valitsedes moodi tagasi seksikuse – esitles sarnaselt enda comeback kevadkollektsiooni.

Kui Beckhami jutuvada kutsus esile irvitamise, siis Ford avaldas pressile muljet. Givhan nägi selle põhjusena, et Becham on naine ja Ford mees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles