Ära sõiduta last hällis või toolis talveriietega!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Turvahällid ja -toolid on loodud ja seadusega kohustuslikuks tehtud selleks, et kaitsta meie laste tervist. Et lapsel oleks turvavarustuses ohutu sõita, on väga tähtis, et turvarihmad ei oleks lõdvad - turvavarustus peab olema kinnitatud võimalikult tihedalt lapse keha ligi. See tähendab, et lapse paksudes talverõivastes turvaistmesse kinnitamine võib olla oluline turvarisk, hoiatab Emmede Klubi.

Eesti Maanteeamet on turvavoldikus selgitanud: «Kui laps kannab paksu jopet, ei saa korrektselt paigaldada turvarihmasid või löögipatja ning rihmad või löögipadi ei ole lapse kehale piisavalt lähedal. Avarii korral on see aga väga oluline ning kui paksud talveriided on turvavöö ja lapse (ja ka täiskasvanu) keha vahel, vähendab see turvalisust märgatavalt. Seetõttu ei tohiks tegelikkuses kasutada talverõivaid autosõidul.»

Turvahälli puhul on lahendus väga lihtne - müüakse spetsiaalseid soojakotte, mis võimaldavad kinnitada rihmad lapse ümber soojakihi alt. Selline soojakott hoiab lapse talverõivaste asemel soojas, kuid ei vähenda sõiduohutust. Boonuseks on beebit soojakotiga turvahälli panna tunduvalt hõlpsam kui talvekombekasse rõivastada. Kuna pikema teekonna puhul läheb auto sõidu ajal soojaks, saab soojakoti pealt lahti võtta ohutult, ilma sõitu katkestamata ja last segamata. Talvekombekas beebi sõidutamise teine oht ongi see, et kui auto sõidu ajal üles soojeneb, hakkab tital kiiresti palav. Mida noorem on laps, seda suurem on ülekuumenemise oht.

Turvatooli puhul võiks lapse pikemateks autosõitudeks rõivastada näiteks fliiskostüümi, meriinovillastesse talvealusriietesse vms soojapidavasse, aga füüsiliselt õhukesse riietusse. Väga külma ilmaga võib auto enne üles soojendada, siis lapse talveriietes autosse juhatada ja seal paksu jope eemaldada. Kasutada saab ka pontšot, mis jääb turvarihmade peale.

Vaata videoid, et näha, mis juhtub, kui kinnitad lapse turvaistmesse paksude talverõivastega:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles