Talve stiilikuninganna on hall hiir

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhkatriinust printsessiks saamine ei tähenda tingimata värvipotti hüppamist,
Tuhkatriinust printsessiks saamine ei tähenda tingimata värvipotti hüppamist, Foto: Kalev Lilleorg
  • Hall on võrratu moetoon – seda kandes saab särada kandja ise, mitte kleit.
  • Hall on rahulik, kehtestav ja kuninglik toon – edukale naisele ideaalne.
  • Võta snitti Tiina Talumehe, Iris Janvieri ja Diana Denissova loomingust.

Mis värvi on armastus? Milline peo kõige säravama kaunitari kleit? Mõlemad vastused muutuvad pidevalt, aga üks on vähemalt kindel – praegu on need hallid. Hall pole iial enne olnud nii küütlev, kütkestav  ja kaunis kui selle talve moelavadel. Nii et mingem kõik kiiremas korras halliks! Vähemasti kleidi poolest.  Teed näitavad pärlid Tiina Talumehe, Iris Janvieri ja Diana Denissova moelavadelt.

Vaevalt leidub teist värvitooni, millele on sama palju ülekohut tehtud kui hallile. Küll õiendatakse, et ta muudab igavaks, vanaks, paksuks ja vormituks. Lülitab välja elurõõmu ja seksapiili. See kõik on alatu vale.

Ka võrdlemine hiirega pole tavaliselt kuigi sõbralik ega õiglane. Esiteks on halle loomi ohtralt ka maailma suurimate tegelaste seas. Nii et kes väidab, et halli kandes kahaneb miskitpidi su isiksus või sarm, see päris kindlasti hämab. Hall on neutraalne toon, millest õigel kasutamisel vormub delikaatne ja aupaklik raam kandja enda ilule. Jah, täpselt nii lihtne see ongi. Kui kirgas kleit tahab ise kekutada ja kasutab kandjat pigem riidepuuna, siis hallis kleidis mängid peaosa sina. Ning võid lausa üllatuda, kuidas diskreetne koloriit meie põhjamaist heledat ilu võimendada suudab.

Peen pärlhall päikeseplisseer, Tiina Talumees.
Peen pärlhall päikeseplisseer, Tiina Talumees. Foto: Kalev Lilleorg

Hall on rahulik, kehtestav ja kuninglik. Eriti siis, kui värvi vääristavad hinnalised materjalid, nutikas disain ja luksuslik käsitöö. Sa ei mõju hallis iial pealetükkiva ega tüütuna ehk on üsna kindel valik asjalikele kaunitaridele. Pluss on kindlasti seegi, et sa ei tüdine uuest kleidist, komplektist või jakist sama ruttu kui pretensioonikamates toonides rõivaesemetest.

Kui kirgas kleit tahab ise kekutada ja kasutab kandjat pigem riidepuuna, siis hallis kleidis mängid peaosa sina.

Aasta lõpus on meil kõike palju – töid, kohtumisi, tähistamisi. Stressitase tõuseb väga lihtsalt lakke. Igatsetud jõulurahu seostame harjumuspäraselt küll valgega, kuid ka hõbedases hallis on see täiesti olemas. Hall ei stimuleeri ega ärrita, vaid laseb rahulikult omi mõtteid mõelda ja ausalt ehedaid tundeid tunda.

Halli harmooniad on lähemalt vaadates väga vaheldusrikkad. Praegusel moekaardil pole olemas ühte tuima tooni, ka viiskümmend varjundit tundub juba igav ja vana jama. Kõige moekam hall on hoopis veidi värviline – sealt helgib vastu kvartsroosat, suitsust sinist, rahulikku ookeanitooni või pilvedesse uppunud päikeseloojangu lillat. Vaevumärgatavad nüansid suudavad korda saata suuri tegusid – need panevad särama värvi ja veelgi enam selle kandja. Hallikad-sinakad silmad tulevad toetava tooni kõrval lummavalt esile. Vahepeal ilma teinud rohekas-beežikas greige on aga moekaardilt taandunud.

Halli teiste toonidega kombineerides töötab alati monokroomsesse maailma jäämine – must lisab sügavust, valge kergust, mõlemad lasevad ka hallil särada. Õnnestunud on ka tundlikud kombinatsioonid murtud toonidega – väga hõrk on kvartsroosa või suitsune lilla halli kõrval. Ülearu kirgas värvikärgatus võib aga õrnahingelise halli lihtsalt jalust maha lüüa, nii et kogu ilu hajub ja toon mõjub määrdunud müürilillena.

Tiina Talumees tõstis oma luksuskollektsioonis Deco halli lausa glamuuri kõrgliigasse. Õrnad, läbipaistvad kihid ja unenäolised lilleornamendid said kokku art deco hõngulistes kleitides. Lilled tema loomingus on justkui poeetilised mälestused suvest.

Iris Janvieri moekunstis saab hall aga suurlinliku ilme. Veetlus toimib tänapäeva tugevate naiste maailmas väga hästi ka avaras vormis, katvas lõikes ja värvivabas tervikus.

Diana Denissova lükkas ümber traditsioonilise arvamuse hallist kui külmast ja kalgist toonist – tema kollektsioonis nägi tooni pehmetes kangastes ja karusnahkades. Talvel pole külm mitte üksnes väljas, vaid sageli ka ballisaalides, ning selline kookonina kallistav talvehall rüü ei lase kindlasti tujul jahtuda.

Hall on külm? Oh ei, pehme, südamlik ja soe, Diana Denissova.
Hall on külm? Oh ei, pehme, südamlik ja soe, Diana Denissova. Foto: Diana Denissova ateljee

fotod: Kalev Lilleorg, Erlend Štaub, Diana Denissova ateljee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles