Ema rinnapiima maitse määrab, milliseid toite lapsed eelistavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema rinnapiima maitse määrab, milliseid toite lapsed eelistavad
Ema rinnapiima maitse määrab, milliseid toite lapsed eelistavad Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et ema rinnapiima maitse määrab, milliseid toite lapsed vanemas eas eelistama hakkavad.

Kui ema sööb imetamise ajal palju puu- ja juurvilju, siis meeldivad ka lastele puu- ja juurviljad, kui nad juba tahket toitu söövad, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste sõnul on maitse suhtes kõige mõjutatavamad 2 -5-kuuste imikute keele maitsenäsad.

Uurijad leidsid, et kui imikud said kibeda või hapuka maitsega rinnapiimaasendajat, siis eelistasid nad sellise maitsega toiduaineid ka väikelapseeas ja vanemana.

Uuringu teinud teadlase Gary Beauchampi kinnitusel määrab laste maitse-eelistuse ära esimese paari elukuu jooksul rinnapiimaga suhu saadav maitse.

«Laste maitse-eelistused kujunevad välja üsna varakult – 2-5 kuu vanuses. See, mida imetamise perioodil söövad emad, mõjutavad nende laste toidueelistusi tulevikus,» lausus uurija.

Beauchampi sõnul peaks imetavate emade toidus olema küllaldaselt puu- ja juurvilju, siis võivad nende lapsed vanemas eas tervislikumalt toituda.

«Kui imetav ema toitub tervislikult ning ta menüü on laialdane, siis sama menüüd võib hiljem eelistada ka tema laps,» selgitas Beauchamp.

Ta lisas, et lapsed, kellele hakatakse varakult andma rinnapiimaasendajat, ei saa sellist maitseelamust ning nad ei pruugi tulevikus eriti tervislikult toituda.

Rinnapiimaga toitmine tugevdab ka imiku immuunsüsteemi, samuti kahandab hilisemas elus südamehaiguste, liigse kehakaalu ja vähi teket.

Osa uuringuid on näidanud, et laste maitse-eelistusi võib mõjutada ka see, mida ema raseduse ajal sööb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles