Järjestikused rasedused tõstavad lapse autismi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Pediatrics ilmunud uuringus leiti, et enne vanema lapse aastaseks saamist eostatud järeltulijatel on kolm korda suurem tõenäosus autismi tekkeks kui neil lastel, kelle vanusevahe on vähemalt kolm aastat.

Töö käigus vaadeldi enam kui 660 000 California last, kes olid sündinud perre teisena ajavahemikus 1992-2002, vahendab teadus.err.ee.

Isegi pärast erinevate tegurite arvesse võtmist (ema vanus, rass, haridustase) jäi selge seos püsima.
Kolumbia ülikooli teadlase Dr. Keely Cheslack-Postava väitel ei uuritud antud juhul eraldi, millest selline seos tuleneb, kuid siiski arvatakse, et emadel ei jää raseduste vahel piisavalt aega oma organismi folaadi ja raua tagavaradega täita, need toitained on aga loote arenguks väga olulised.

Teine teooria on, et autismi määratakse ja diagnoositakse enamasti siis, kui õed-vennad sünnivad väga lühikese ajavahemiku jooksul ja sel juhul on ka arengulised erinevused tuntavamad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles