Viis vihaseisundit enne enesevalitsuse kaotamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Viha ohjeldamine on raske, kuid kerge on saavutada kõrgpunkti, mil viha vallandub äkiliselt ning halastamatult. Viha ohjeldamise guru Mitch Abrams kutsub seda hetke «plahvatusohtlikuks olukorraks». 

Abrams on koostöös Men's Fitnessiga koostanud nimekirja viiest seisundist enne «plahvatusliku» seisundini jõudmist. 

1. Sa pole teadlik, et oled ärritunud.

«Sa ärkad üles peavalu ja mõne gripi sümptomiga,» räägib Abrams. «Sa oled negatiivselt häälestatud, kuid sa ei märka seda.»

2. Sind ilmselgelt ajab miski närvi.

«Su naine näägutab sinuga hommikul maksmata arve tõttu ning see tõstatab vaidluse. Nüüd oled sa kindlasti ärritunud.»

3. Sa oled endast väljas.

«Lahkudes ajad veidi kohvi enda särgile. See on väike ärritus, kuid hetkel tundub see katastroofina. Sa tunned, kuidas lihased pingule lähevad. Nüüd oled sa äärmiselt ärritunud.»

4. Oled tõeliselt vihane.

«Sõidate tööle, lõikab auto sinust ette. Nüüd oled maruvihane. Sa karjud, sõimad ja kaalud tema jälitamist. Sul hakkab palav ja su süda puperdab.»

5. Sa kaotad täielikult enesevalitsuse.

«Pärastlõunasel koosolekul kritiseerib ülemus sinu tehtud tööd ning selle asemel, et vabandada ja edasi liikuda, hakkad sa vaidlema. Sa karjud ning ületad piiri. Sellega sa tegid endale karuteene.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles