Bristoli Ülikooli teadlaste sõnul võib kartulikrõpsude, šokolaadi ja kookide söömine mõjuda halvasti laste intellektile.
Rämpstoit mõjub halvasti lapse intellektile
Nende uurimuse kohaselt on rohkelt rafineeritud toite sisaldav söögisedel ja mõnevõrra madalam IQ-tase omavahel seotud, vahendab kliinik.ee BBC.
Briti Toitumisliidu (The British Dietetic Association) sõnavõtu kohaselt tuleb just noortele lapsevanematele selgitada tervisliku toitumise tähtsust.
Avoni pikaajalise vanemate ja laste uuringu kestel jälgiti muuhulgas 3966 lapse toitumisharjumusi kolme, nelja, seitsme ning kaheksa ja poole aasta vanuses.
Teadlaste sõnul võis lapsed toitumise alusel jagada kolme rühma. Esiteks lapsed, kelle söögisedel sisaldas palju rasvu, suhkrut ja valmistoite; teiseks need, kelle traditsiooniline söögisedel põhines peamiselt lihal, kartulitel ja köögiviljadel; ning kolmandaks lapsed, kes sõid vanemate teadlikul valikul ohtralt tervislikke salateid ning puu- ja köögivilju.
Kõik lapsed tegid kaheksa ja poole aasta vanuses IQ-testi.
Teadlaste sõnul ilmnes IQ-taseme ja toitumisharjumuste vahel seos, mis jäi kehtima ka pärast seda, kui võeti arvesse sellised tegurid nagu ema haridustase, ühiskondlik klassikuuluvus ja rinnapiimaga toitmise kestus.
Selgus, et kui laps tarbis neljandal eluaastal rohkelt rafineeritud toite, oli tema IQ-tase üheksandal eluaastal pisut madalam, mis viitab sellele, et varajastel toitumisharjumustel on pikaajaline mõju.
Dr Pauline Emmett, kes selle uuringu Bristoli Ülikoolis läbi viis, lisas: «Aju areneb palju kiiremini varases lapseeas – just siis kasvab see kõige rohkem. Näib, et hilisem eluviis ei avalda sellele enam sedavõrd tugevat mõju.»
Kuigi seos toitumisharjumuste ja IQ-taseme vahel oli väga selge, ei olnud söögisedeli mõju intellektile kuigi suur. Valmistoite tarbivate laste IQ oli vaid paari punkti võrra madalam.