Olulisemad küsimused ja vastused püsimeigi kohta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsimeik.
Püsimeik. Foto: Vida Press

Püsimeigi meister Blanka Jaansalu-Pukspuu annab vastused levinud küsimustele ja muredele püsimeigi kohta.

1. Mis on püsimeik?

See on mikropigmentatsioon naha pindmisematesse kihtidesse, mis naha uuenemise tõttu aja jooksul muutub heledamaks ja lõpuks kaob ära. Protseduur koosneb kahest etapist - pärast esimest protseduuri toimub umbes kuu aja pärast korrektsioon. Töö, mida hakatakse tegema, joonistatakse enne ette, et saada kliendilt kinnitus.

2. Kaua püsimeik püsib?

Oleneb tegijast, töö tehnikast, pigmentidest, aparatuurist, kliendi nahatüübist ja ka elustiilist - 1-5 aastat.

Soovituslik on aastas korra teha värskendus, mis on soodsam kui uus protseduur.

3. Kuidas valida püsimeigimeistrit?

Uuri meistri tausta, tema sertifikaate - kuigi see pole veel tõestus tema oskustest, aga vähemalt on kindlus, et on õppinud.

Uuri meistri tehtud pilte, mis on tema logo, nime või initsiaalidega tähistatud. Internet on täis ilusaid reklaampilte, aga tihti kasutatakse (varastatakse) ka edukamate kolleegide töödest pilte. 

Vaata pilte, kus on juba paranenud tulemus (vähemalt ühe kuu pärast), mitte ainult värskeid, kus on kõik ilus ja selge. Paranenud töö pildi saame tavaliselt teha enne korrigeerimist ehk siis umbes ühe kuu pärast.

4. Mis vahe on õpilase ja õpetaja tööl ehk siis mis vahet seal on, kes teeb? 

Nagu iga eriala peal on teada, et õpilane alles õpib ja harjutab ning meister on juba kogenud tegija.

Püsimeigis õpib õpilane alles nahka, aparaati ja nõela tunnetama. Harjutab oma silma ning oskusi meigi ettejoonistamisel (spikker joonistatakse enne ette) ja sümmeetria loomisel. Õpilase puhul on hinnad soodsamad, aga protseduuri aeg on 2-3 korda pikem kui meistril. Õpilasel on tihti vaja teha mitut korrektsiooni, meister teeb tavaliselt ühe korrektsiooni. 

Kliendil peab olema õpilase puhul kannatlikkust ja rahulikku meelt, sest pikk protseduur ja mitmeid kordi istuli tõusmist töö kontrolliks ei sobi igale ühele.

5. Mis ohud võivad kaasneda püsimeigiga, eriti halva kvaliteedi puhul?

  • Tegija oskamatu naha ning aparaadi tunnetus, mille tulemusel võib nahka traumeerida, millest tekib armkude või valgub pigment naha all laiali. Seepärast teevadki õpilased algul pigem õrnemalt kui tugevamalt, et mitte nahka traumeerida.
  • Kodune hooldus pärast protseduuri on väga oluline. Püsimeik on siiski naha trauma ja sellesse tuleb suhtuda kui haava ehk mitte näppida koorikut ja üldse mustade kätega puudutada. Sellest võib tekkida infektsioon. Aga ka teenusepakkuja mitte puhas töökeskkond ja töövahendid ning töövõtted võivad põhjustada infektsiooni. Olge kindlad, et kasutatakse ühekordseid nõelu, värvitopsikuid, kindaid jms.
  • Hoolduskreemiks sobib Bepanthen Plus või ka kookosõli.
  • Huulte püsimeigi puhul on vajalik eelnevalt võtma hakata Atsikloviiri sisaldavaid tabelette, et ei tekiks ohatist huultele. Seda siis, kui on elus esinenud herpest. Lokaalselt võib ka määrida taruvaigusalvi.
  • Võib tekkida allergiline reaktsioon pigmendile või valuvaigistile. Üldiselt kliendid teavad, kui neil on allergia mõne valuvaigisti vastu (nt hambaarsti juures esinenud) aga pigmendi puhul ei saa kunagi 100 protsenti väita, et see on allergiavaba. Selleks, et mitte karta, võib teha testi juustepiirile kuklas või kõrva taga ja kuuaja pärast siis päris protseduurile tulla. Kui siiski ilmneb mingi ootamatu reaktsioon, siis aitab ka allergiaravim.
  • Mittesobiv tulemus - see on kõige levinum ja põhiline põhjus, mida karta. Kui tegija on väheste kogemustega või polegi eriti sellel alal annet, siis võib tulemus olla väga ehmatav nt «Kurja kuninganna» kulmud, pidev imestunud ilme, kurvad kulmud, mossis suu, vanem ilme, asümmeetria, trauma vms.

6. Kas püsimeik on valus?

Üldiselt on see valus protseduur, aga tänapäeval kasutatakse häid valuvaigisteid, nii et klient saab praktiliselt valutu teenuse. On muidugi erinevaid tegijad ja valuvaigistid ning paljude puhul on see endiselt valus, aga tihti jäävad kliendid ka magama.

Kui klient ikka väga kardab või on plaanis teha mitu protseduuri järjest, siis soovitan võtta enne valuvaigistav tablett sisse.

7. Kui ma soovin püsimeiki, aga ikkagi kardan seda teha lasta?

Vali endale meister välja ning lase tal algul lihtsalt kulmud ära modelleerida ning keemiliselt värvida. Värv püsib umbes 2-6 nädalat. Nii saad vähemalt aimu, mis sind on ees ootamas. Muidugi väga suuri muutusi ei saa teha, sest värvida saab ainult kulmukarva, mitte nahka. 

8. Püsimeigi eelis keemilise värvimise või kunstripsmete ees?

Aja ning raha kokkuhoid.

Püsimeigiga saab karvu joonistada kulmule juurde sinna, kus neid ei kasva ning teha suuremaid vormi muudatusi kui lihtsalt modelleerides. See on hea võimalus neile, kellel puudavad nt kulmu alguses või lõpus karvad või on keskel arm. Alopeetsat põdevatele inimestele on see parim võimalus näida välja esteetiliselt ilus.

9. Kellele üldse püsimeik on sobilik või vajalik?

Tänapäeval on püsimeik sobilik igas vanuses naisele, kes hoolib enese väljanägemise eest. See sobib ka naturaalset tulemust armastavale naisele, sest värve ja intensiivsust on võimalik valida. Eriti hea aja kokkuhoid igapäevastes toimetustes. Ülimugav reisides, rannas, spaades, saunades, trennides jm, sest ei lähe laiali. Sobiv neile, kes ei kannata tavakosmeetikat. Püsimeigiga on võimalik visuaalselt muuta nägu nooremaks või kurjad/kurvad kulmud rõõmsamaks. Kui silmanägemine pole eriti terav lähedalt meikimiseks, siis püsimeik on asendamatu. Alopeetsiat põdevatele inimestele on see ideaalne võimalus näha välja esteetiliselt ilus. Rasuse nahaga või pidevalt higistavatele klientidele parim väljund. Armide tulemusel deformeerunud vormi taastamiseks.

10. Kellele püsimeik ei sobi ehk vastunäidustused?

  • Kui te põete AIDSi.
  • Kui te põete hepatiiti.
  • Kui te olete hiljuti kiiritatud.
  • Kui teil on südamehaigusi või südamestimulaator.
  • Kui teil on halb verehüübivus.
  • Kui te olete suhkruhaige.
  • Kui teil on allergia medikamentide, eriti valuvaigistite vastu.
  • Kui te olete rase või imetate last.
  • Kui teil on soodumus sisemisele verejooksule.
  • Enne menstruatsiooni või selle ajal, sest olete tundlikum.

11. Kus saab püsimeiki õppida?

Püsimeiki saab tänapäeval päris mitmes kohas õppida aga ka siin peab hoolikalt valima õpetajat või kooli. Täpselt samamoodi nagu valida endale püsimeigimeister, on vaja veel hoolsamini valida õpetajat. Kui ei ole piisavalt raha, siis ära veel minegi - kogu raha ja saa korralik õppeprogramm koos praktikaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles