Kümme asja, mida ülemuselt palgatõusu asemel küsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Majandus võib küll vaikselt elavnema hakata, kuid ettevõtted jäävad tänavu ilmselt veel edutamiste ja palgakõrgenduste pakkumisel tagasihoidlikuks.

Sellegipoolest saad enda töötasu tõsta ebatraditsiooniliste hüvede väljakauplemisel, mis lõppkokkuvõttes mõlemale poolele kasuks tulevad, kinnitas Forbeswoman.

«Lisatasud on kuluefektiivseimaks võimaluseks personalile «aitäh» öelda ning tööindu ja produktiivsust tõsta,» sõnas personaliteenuse Accountemps tegevjuht Andy Denka. Sel aastal peaksid töötajad läbirääkimistele loominguliselt lähenema. Kui palgatõus on välistatud, küsi ülemuselt üht (või mitut) järgnevatest hüvedest.

Rohkem regulaarset tagasisidet

Veebipõhiste premeerimisprogrammide looja Razor Suleman sõnul on tagasiside töötajate soov number üks – nad tahavad, et ülemused leiaksid aega tagasiside ja tunnustuse pakkumiseks. Isegi kui kulud on külmutatud, peaks iga töötaja selle hindamatu ressursi küsimisega enda arengusse panustama.

Suurem vastutus

Mõnes huvitavas projektis kaasalöömiseks initsiatiivi näitamine tipneb sageli ametikõrgenduse või sissetuleku suurenemisega. Paljudele pakub tähendusrikas ja väljakutseid pakkuv töö inspiratsiooni. Põneva projekti juhtimisel täiendad enda oskusi ja kogemustepagasit ning võid tööst rohkem rõõmu leida.

Paindlik graafik ja töövahendid

Personalifirma Adecco hiljutisest küsitlusest selgus, et töö- ja eraelu tasakaal on töötajatele sama tähtis kui nende palk. Sama ettevõtte talendijuhtimise asedirektori Kathy Kane’i väitel on aeg inimestele tähtsam kui kunagi varem, kuna paljud on sunnitud mitmel kohal töötama ja ületunde tegema.

Nüüd on sobiv aeg ülemuselt kokkusurutud või paindlikumat töögraafikut paluda, et paar päeva kuus kodus töötada või reedeti pool päeva vabaks saada. Samal ajal on aja võitmiseks ülioluline vastavaid vahendeid küsida – näiteks nutitelefoni, sülearvutit, internetiühendust või vajalikke tarkvaraprogramme. Hästivarustatud töötaja saab produktiivne olla, kus iganes ta viibib.

Professionaalsesse organisatsiooni kuulumine

California osariigi San Diego ülikooli asedekaan Henry DeVries usub, et väljakaubeldud hüved teenivad nii sinu isiklikke kui tööandja huve. Professionaalsed organisatsioonid ja tööstusalased konverentsid varustavad sind oskuste ja võimalustega võrgustiku loomiseks, mis tuleb kasuks nii sinu karjäärile kui ettevõttele.

«Inimesed vajavad pidevalt arendavaid tegevusi,» nõustus Kane. Tema arvates on see tavaliselt väikene kulutus, mis aga suuresti töötaja rahulolu tõstab.

Palgalise lisapuhkuse asemel vabatahtlikuks

Sulemani väitel on hoogustumas ühise vastutuse põhimõte. Tavapärase palgalise lisapuhkuse asemel soovitas ta viis päeva aastas vabaks küsida, et vabatahtlikule tööle pühenduda. Peale selle, et töötajale pakub see rohkem aega keskenduda probleemidele, millesse ta kirglikult suhtub, tähendab see ka firmapoolset teenuse osutamist.

Transpordi või koolituskulude hüvitamine

DeVries mäletab kunagist tööpakkumist reklaamiagentuurilt ning kuidas ta ametisse astumisel kõhkles. Ta ütles direktorile, et tema auto ei kõnele ettevõtte klientidele edukusest. Mehele vastati seepeale, et ta soovib ilmselt autokulude hüvitamist. Kuigi ta viimasest varem kuulnud polnud, noogutas DeVries nõusolevalt – ta sai iga kuu palgalisa ja makstud parkimiskoha kesklinnas.

Järgmiste tööpakkumiste puhul koostas ta nimekirja: ajakirja tellimuse kompensatsioon, kliendi meelelahutuse eelarve, võrgustikuüritustel osalemise eelarve, koolitushüvitised ja reisieelarve. Ta sai need kõik.

DeVries tõdes, et ettevõtted ei taha veel tõsta väljakäidavaid üldsummasid, kuid peavad oluliseks väärtuslikemaid töötajaid hoida. Taolised ettepanekud soovitas ta esitada aastaaruandes.

Õppimisvõimalused

Los Angelesi personalifirma tegevpartneri Kurt Weyerhauseri sõnul on juhtkonnal praegusel ajal oluline kiirest rahast kaugemale mõelda, et kokkuvõttes suuremat kasumit teenida. Kuigi võiks eeldada, et enesearendusvõimalused ja juhendamine kaasnevad loomulikult, aitab nende kirjalik kinnitamine kindlustunnet tõsta ja toob tegelikku kasu, mis muidu juhuse hooleks jääks.

Ettevõtte tippudelt juhendite või ametliku õppeprogrammi küsimine peaks lihtne tehing olema. Firmale maksab see vähe ning aitab edendada sinu töösuhteid ja karjääri.

Külaliskõnelejad ja seminarid

Uues töökohas vajad juurde teadmisi, kuid paljud ettevõtted on koolituskulusid vähemal või rohkemal määral kärpinud. Sel aastal veena ülemust, et ta kutsuks huvitavaid külalisesinejaid rääkima või taaskäivitaks kursused ja seminarid, mis sinu üldteadmisi täiendaksid.

Kane'i sõnul on järjest enam ettevõtteid valmis võõrkeelteõpet ja sotsiaalmeedia kursuseid pakkuma, et töötajate konkurentsivõimet tõsta. Küsi endale kogemust, mis on samal ajal huvitav ja kasulik töös.

Parem koht kontoris

Firma eelarve ei pruugi sulle suuremat sissetulekut võimaldada, kuid ruumi on lihtsam leida. Parem kontoripaik tõstab töötaja enesekindlust ja edutunnet. Kaalu enda valikuvariante ja võimalusi. Aknaäärde, vaiksesse nurka või eraldi kontoriruumi liikumine mõjub motiveerivalt ning tõstab sind kolleegide ja klientide silmis kõrgemale.

Töölt vabaks

Kane rääkis, et mõneks ajaks töölt kõrvalejäämine on vastastikku kasulik. Tavaliselt kestavad need ilma tasuta lahkumised mõni kuu, kuid Kane'i arvates võib pikalt puudumine ohtlikuks saada. Selle asemel palu ettevõttel enda ametikoht paariks nädalaks kindlustada ning võitjaks jäävad mõlemad pooled.

Töötajal on võimalik taaselustada või leida isiklikku kirge, mis aitab läbipõlemisest hoiduda. Kane'i sõnul mõistavad ettevõtted, kuidas läbipõlemisel langeb produktiivsus, mistõttu on töötajatel võimalus vaba aja suhtes läbi rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles