Miks näritakse küüsi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi enamasti usutakse, et küünte närimine on seotud närvilisuse ja ärevusega, siis seostab üks uuring küünte närimise hoopis iseloomujoonega. 

2015. a märtsis avaldati väljaandes Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry uurimus, millest tuleb välja, et küünte närijad on suure tõenäosusega perfektsionistid, vahendab Good Housekeeping. 

Võiks ju eeldada, et perfektsionistil on laitmatult kaunis maniküür, kuid dr Kieron O’Conneri sõnul ei pruugi see nii olla. Kuna perfektsionistid on enamasti niivõrd tulemusele orienteeritud, ei suuda nad lõõgastuda ja töötavad üle. «Seetõttu on neil kalduvus frustratsioonile, kannatamatusele ja rahulolematusele, kui nad ei suuda oma eesmärke täita,» selgitab O’Conner, miks võivad perfektsionistid hakata küüsi närima. 

Uurimuses osales 48 inimest, kellest pool olid kroonilised küünte närijad. Pärast küsimustike täitmist tehti inimestega katseid, milles provotseeriti kindlate emotsioonide ilmnemist näiteks igavuse ja stressiga. Analüüsi järel selguski, et kui midagi ei ole teha, hakkavad perfektsionistid end rahutult tundma ja üks moodus, kuidas sel juhul auru välja lasta, on küünte närimine. 

Laias laastus näitavad uuringu tulemused, et küünte närimise tõkestamiseks tuleks tegeleda algprobleemiga ja mitte võtta kõige väga pingeliselt. Seda on kindlasti lihtsam öelda kui teha!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles