Autistliku tütre isa: toredatel inimestel võivad juhtuda väga hullud asjad

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kiis.
Margus Kiis. Foto: Sille Annuk / Postimees

Ajakirja Pere ja Kodu veebruarinumbrist saab lugeda Tartu äärelinnas elava Lagle (36) ja Margus (35) Kiisi perest, kus kasvab neljane Piret, aastane Pille-Riin ja seitsmene Tiia Triin, kellel 2,5 aasta vanuselt ilmnesid autistlikud jooned.

Kui Tiia Triin sündis, oli kõik normaalne, kuid tagantjärele koduvideod vaadates võib Marguse sõnul märgata, et tüdruk tegi ühe käega rütmilisi liigutusi ja armastas käia ringiratast, mis toona ei tundunud ebatavaline.

Arengupsühholoogiat ja algteadmisi psühhiaatriast õppinud Lagle sõnul oli muidu lapse areng eakohane, kuid 2,5-aastasena tõmbus Tiia Triin järsult endasse ja hakkas nii palju käega toksima, et peksis kahvliga söögilaua sisse augu.

Kui ka arstid kinnitasid, et tegemist on autistiga, tekkisid Lagle pähe tõsised enesetapumõtted; ta nuttis ja lõugas kõva häälega. Kuid Marguse toel otsustas naine lõpuks, et see, et Tiia Triin on teistmoodi, ei loe - õnnelikult elada võib ikka.

Margus, kes õpetab Tartu lastekunstikoolis kunstiajalugu, fotograafiat ja videot, arvab, et elu on äärmiselt ebaõiglane ning on suur vedamine, kui saad elu täiesti rahulikult ära elada, nii et midagi erilist ei juhtu.

«Tean ajaloost, et toredatel ja headel inimestel, kes pole mitte milleski süüdi, võivad väga hullud asjad juhtuda, järelikult pole mõtet otsida vaimses mõttes põhjust. Et kas see oli nüüd karistus?» mõtiskles Margus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles