Kas laste rasvumises on süüdi töötavad emad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värsked andmed võivad emadel veidi süütunnet tekitada – nimelt seostati naiste pikem tööstaaž tüsedamate lastega.

Ajakirjas Child Development (Lapse areng) avaldatud uuringus leiti, et mida kauem naine pärast emaks saamist tööl käis, seda suurem oli lapse kehamassiindeks, mis mõõdab kaalu vastavust pikkusele, vahendas Time.com. Statistilisele tähtsusele vaatamata polnud rasvumisele kaldumine siiski märkimisväärne.

Viimase kolme kümnendi jooksul on ülekaaluliste laste arv kolmekordistunud. Kui arvestada, et näiteks USAs töötab väikelaste emadest 70 protsenti, siis on mure arusaadav.

Loomulikult mõjutavad laste tüsedust paljud tegurid, sealhulgas odavate valmistoitude kättesaadavus ja arvutite eelistamine trennile. Uuringu juhtautor Taryn Morrissey rõhutas, et tema avastuse eesmärgiks pole emasid hoiatada ja neid raha teenimise tõttu halvasti tundma panna.

Tema sõnul on efekt väike. Töötavate vanemate arvukus ei näi olevat laste ülekaalulise põhjuseks. Keegi pole sellele tendentsile üht kindlat selgitust leidnud ning antud uuring pole erand.

Americani, Cornelli ja Chicago ülikooli uurijad jälgisid kümnest erinevast linnast pärit 900 last, kes õppisid kolmandas, viiendas ja kuuendas klassis. Lisaks hinnati, mitu aastat olid emad, alates lapse sünnist, kuni kuuendasse klassi jõudmiseni, töötanud.

Leiti väike seos ema tööstaaži ja lapse tüsedusele kalduvuse vahel, mis avaldus seda selgemini, mida vanemaks laps sai. Uurijad pidasid seose võimalikuks põhjuseks töötavate vanemate ajapuudust, et lastele tervislikku toitu valmistada.

Kuidas on siis võimalik olukorda parandada? Morrissey pakkus välja mitu soovitust.

  • Õpi, kuidas teha toitaineterikas eine kiiresti (kui keegi suudab selle välja mõelda, jagage palun saladust ka teistega).
  • Sööge võimalikult regulaarselt koos perega. Kuigi õppetööväliste tegevuste kõrvalt ei pruugi lapsel seda võimalust leiduda, siis jäta vähemalt kord nädalas üks tema õhtu vabaks, et saaksite terve perega koos söögilaua taha istuda.
  • Vaata, et laps piisavalt magaks (uuringud on tõestanud., et ebaregulaarne ja –kvaliteetne uni soodustab kaalutõusu).
  • Kontrolli, mis toitu lapsele näiteks koolis ja huviringides pakutakse.

Ning rahune, sest, nagu ütles Morrissey, võid kindel olla, et kui ka kõik emad homsest töölt lahkuksid, ei lahendaks see laste ülekaalulisuse probleemi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles