Ida-Soome ülikooli teadlased uurisid laste toitumisharjumuste seost laste kirjaoskuse ja õpivõimega. Selgus, et tervislikult toituvad lapsed on vähemalt algkooli esimestes klassides edukamad kui nende eakaaslased.
Lapsed, kes saavad koolis teistest paremaid hindeid
Viimane uuring Soomes tõestas, et nende laste õpitulemused olid paremad, kelle menüü oli tervislikum. Uuriti ja jälgiti 161 lapse toitumisharjumusi ning seejärel mõõdeti nende õpitulemusi akadeemiliste testidega, vahendab yle.fi.
Selgus, et lapsed, kes sõid rohkem juurvilju ja vähem suhkrut, said testides paremad tulemused. See tähendab, et söödi rohkem juurvilju, puuvilju, marju, täisteratooteid, kala ja vajalikke rasvu, aga vähem suure suhkrusisaldusega tooteid.
«Seos laste toitumisharjumuste ja kirjaoskuse vahel on teistest asjaoludest sõltumatu, näiteks perekonna taust, füüsiline aktiivsus, rasvaprotsent või füüsiline seisund,» rõhutas Eero Haapala, teadlane Ida-Soome ülikoolist.
Spetsialistid soovitavad järgida Põhjamaade ja Soome toitumissoovitusi, mis rõhutavad juurviljade, puuviljade, marjade ja vähese rasvasisaldusega piima tarbimist ning vähem punase liha, vorsti ja kõrge sahharoosi sisaldusega toodete söömist. Teadlased leidsid, et selline uuring võiks olla abiks koolidele ja lastevanematele, et nad saaksid oma lapse õpitulemuste paranemisele kaasa aidata.