Mandlite eemaldamine võib põhjustada lastel kaalutõusu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nelja aastakümne jooksul lbi viidud uurimuste analüüsimisel selgus, et sageli võtavad lapsed pärast mandlieemaldusoperatsiooni kaalus juurde.

Uurimuse juhtivautori dr Anita Jeyakumari sõnul tegid Saint Louisi Ülikooli teadlased kindlaks, et 50 protsenti uurimustes osalenud lastest võttis kasvamise käigus oodatust rohkem kaalus juurde, vahendab kliinik.ee.

Ajakirja Otolaryngology – Head and Neck Surgery veebruarinumbris ilmunud uurimistulemused põhinevad üheksal uurimusel mandlite või mandlite ja adenoidide kirurgilise eemaldamise kohta, mis avaldati ajavahemikus 1970–2009.

Uurimused hõlmasid kokku 795 last, kes olid 18-aastased või nooremad ja kelle hulgas oli nii normaalkaalus kui äärmiselt rasvunud lapsi. Andmeid analüüsiti olenevalt kehakaalu mõõtmise viisist kolmes osas ja osalejaid jälgiti keskmiselt ühe aasta jooksul.

Esimeses rühmas, millesse kuulus 127 last, oli mõõdetud kehamassiindeksit. Keskmiselt suurenes sellesse rühma kuulujate kehamassiindeks pärast operatsiooni umbes 7 protsenti ja oli 3,6 protsenti suurem kui kontrollrühmas, vahendab HealthDay News.

Teine rühm hõlmas 419 last, kelle puhul oli kasutatud USA pikkus- ja kaalunormide tabeleid. Teadlased tegid kindlaks, et selles rühmas esines kaalutõusu 46–100 protsendil lastest.

Kolmandasse rühma kuuluva 249 osaleja puhul oli kasutatud erinevaid kehakaalu mõõtmise viise. Analüüsi kohaselt võttis 50–75 protsenti selle rühma lastest kasvamise ja arenemise jooksul kaalus juurde oodatust rohkem.

Saint Louisi Ülikooli arstiteaduskonna lasteotolarüngoloog Jeyakumar märkis aga, et see uurimus ei selgita, miks lapsed kaalus juurde võtsid, ega tõesta, et selle põhjuseks on mandlite eemaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles