Miks meeldib inimestele seksida hilisõhtuti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti seksivad inimesed siis, kui nad magama lähevad, ehk hilja õhtul. On ju ka «kellegagi magamine» seksi sünonüüm. Miks on inimeste puhul seks ja magamine nii tihedalt seotud?

Otseselt ei olegi bioloogilist põhjust, miks astuvad inimesed vahekorda pimedas ja teki all. Nagu antropoloogid väidavad, võib seksuaalne truudusetus toimuda sõltuvalt võimalusest igal ajahetkel, päikesetõusust alates. See on tavaliselt see aeg, kui kütid hütist väljuvad, et end hommikul kergendada. See on ka aeg, mil paarid saavad kähkukaks kokku nii, et püsipartner ei kuuleks. Sellistel kohtumistel võib olla bioloogilisest vaatenurgast eesmärk järglasi saada, kuid mitmes muus plaanis - psühholoogilises, sotsiaalses, füsioloogilises ja eetilises - jääb selle eesmärk oluliselt puudulikuks, kirjutab biopsühholoog Nigel Barber väljaandes Psychology Today.

Miks võidakse eelistada seksida enne uinumist

Uurijad on kindlaks teinud, et abieluinimesed seksivad enamasti uneaja paiku. Enam kui pool vahekordadest toimub õhtul kella 10 ja öösel kella 2 vahel, lisaks tehakse seda rohkem ka hommikul kella 6 paiku, kui hakatakse ärkama. Rohkem seksitakse ka nädalavahetuse öödel kui nädala sees, mis on tõenäoliselt tingitud töögraafikust. Kui õhtul jätta seksimata, on järgmisel päeval töö tegemiseks rohkem energiat. 

Tugev seos tsirkadiaalse rütmi ja seksuaalse aktiivsuse vahel on kättesaadavuse või võimalusega hõlpsasti selgitatav. Abieluinimesed seksivad rohkem õhtul magama minnes, sest sel ajal on nad teineteisele kättesaadavad. Sellegipoolest tekib küsimus, et miks on õhtu hommikust parem?

Füsioloogilised selgitused

Enamik imetajatest on vahekorras väga lühikest aega. Loomade puhul kiire vahekord viljastumist kuidagi ei sega, kuid see ei pruugi nõnda olla inimeste puhul, sest naisel tasub rasedaks jäämise nimel pärast seksi veidi pikutada. Samuti on teada, et rasestumist soodustavad intiimsus ja seksuaalne nauding, mis tähendab et seksijärgsel kaisutamisel on praktiline eesmärk. 

Suhte seisukohast

Koos ühes voodis magamine on paari lähedusele ja suhte tugevusele mitmekesiselt kasulik. Loomulikult on koos magamisele ka palju teisi selgitusi, mis pole lähedustundega kuidagi seotud. Näiteks on koos soojem magada ja ellujäämise seisukohast on see hädavajalik. Ka on kaks paari kõrvu paremad, kui tuleb märgata öösel varitsevaid ohtusid. 

Lähestikku magamine on muidugi hea lisaks seetõttu, et soodustab paari vahel lähedustunnet, sest tõstab hormooni oksütotsiini tootmist. See sama hormoon tugevdab ka teisi lähedasi suhteid, näiteks ema ja vastsündinud lapse vahel ning on iseloomulik paljudele imetajatele. 

Paarisuhetega liikidele on lähedane suhe järglaste kasvatamise nimel eriti tähtis. Seetõttu eelistavad ka emased paarituda isastega, keda nad tunnevad ja võõraste lähenemiskatsete suhtes on pigem tõrjuvad.

Sama muster hakkab silma inimeste puhul, kes saavad sellest teiste paarisuhetega liikidega võrreldes kõige suurema naudingu. Selles kontekstis on arusaav, et kõige rohkem seksitakse öisel ajal, sest pikaajaline füüsiline kontakt teeb inimesed omavahel lähedasemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles