Uuring: poisid on mängusõltlased, tüdrukud pigem telefoniga lobisejad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õppeaasta alguseks ettevalmistumise ajal peaks vanemad olema valmis selleks, et nende lapsed hakkavad eeldatavalt rohkem aega veetma internetis. Teadmine, mida lapsed veebis teevad, ning milliste ohtudega võivad nad kokku puutuda, aitab vanematel paremini kaitsta oma poegi ja tütreid.

Kaspersky Lab’i ja iconKids & youth’i läbiviidud uuringu «Kasvatame lapsi internetiajastul» tulemused näitavad, et poisid ja tüdrukud vanuses 8–16 aastat käituvad internetis erinevalt, mis tähendab, et nende turvalisuse tagamiseks on vaja erinevaid kaitseviise.

Tüdrukutel meeldib kasutada nutitelefone, samal ajal poisid eelistavad arvuteid ja mängukonsoole. Reeglina on poistel arvutimängudest suurem sõltuvus: nad meenutavad neid oma veebis igapäevaste aktiivsuste loetelus, aga tüdrukud valivad suhtlemise sotsiaalvõrgustikes ja kiirsõnumite vahetamise. Kui kõne all on eelistatud sideviis, siis tüdrukud valivad kõnesid ja sõnumeid, mis pole imelik, arvestades nende armastust nutitelefonide vastu.

Tõenäoliselt oma seltsivuse tõttu valivad tüdrukud reeglina teabeallikateks oma pereliikmeid või sõpru, ent poisid loodavad pigem internetis olevale teabele. Samuti arvavad poisid, et nad teavad tüdrukutest paremini, kuidas kasutada internetti ning kuidas kaitsta end veebis.

Samal ajal on poisid küsitluse andmetel internetis võrreldes tüdrukutega vähem tagasihoidlikud: nad avaldavad palju isiklikku informatsiooni sotsiaalvõrgustike lehekülgedele ja soovivad näida vanemana kui nad tegelikult on. Samuti püüavad nad oma seadmetes saada mööda vanemate kontrollist ja varjavad teavet veebiaktiivsuse kohta oma vanemate eest. Neil on, mida varjata – nende endi tunnistuste põhjal on poistel tüdrukutest sagedamini ligipääs lastele sobimatu veebisisu juurde.

«Uuring näitab, et poiste vanemad peaks pöörama tõsist tähelepanu nende poegade veebis tehtavale. Nad peavad kasutama vanemate kontrolli (vanemliku järelevalve tarkvara) kõige uuemat versiooni, millest ei saa üle, kaitsmaks oma mürakarusid soovimatu või ohtliku teabe eest, näiteks mängude eest, mis ei ole mõeldud lastele. Samas tüdrukute emadel ja isadel tuleb pöörara rohkem tähelepanu tõsiasjale, kellega nende tütred veebis suhtlevad. Kahtlased isikud kasutavad lapse usalduse võitmiseks sageli sotsiaalvõrgustikke ja messenger’e,» annab nõu Andrey Moholya, Kaspersky Lab’i ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles