Kas vastsündinu peaks magama külili või selili?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastusündinu.
Vastusündinu. Foto: SCANPIX

«Sünnitusmajas õpetati mind beebit alati külje peale magama panema. Mulle jällegi meenus, et olin internetist lugenud, et vastsündinu ei tohiks külili magada. Toksisin Google'i otsingusse sisse baby sleeping position (beebi magamisasend - toim.) ja sain vastuse: terve beebi peaks alati magama selili, mitte kõhuli või külili. Millest selline ebakõla tuleb ja milline siis ikkagi on vastsündinu jaoks õige magamisasend?» uurib lugeja Emmede Klubis.

Tõepoolest - Eesti sünnitusmajades pannakse beebi magama külili. Soovitus antakse värsketele vanematele kaasa ka koju: et vältida lämbumisohtu, peaks vastsündinu asetama magama külje peale. Samal ajal on USA ning Suurbritannia terviseorganisatsioonid kindlal seisukohal, et vastsündinut tohib hällisurma ohu ennetamiseks magama panna ainult seljale. Seetõttu annabki eestikeelne otsing beebi õigeks magamisasendiks külili, ingliskeelne otsing aga selili.

Pelgulinna sünnitusmaja ämmaemanda Maret Voitese sõnul algab kõik sellest, et vastsündinut ei tohiks järelvalveta kõhuli magama panna. Euroopas ja USA-s läbi viidud uuringud on näidanud, et kõhuli magamisasend on seotud imiku äkksurma sündroomi ehk rahvasuus hällisurmaga. Sellest peale, kui Ameerika pediaatrite ühing andis välja seisukoha, et imikuid ei tohi kõhuli magama panna, on hällisurma juhtumite arv USA-s vähenenud enam kui poole võrra.

«Kõhuli magamisasend ei ole keelatud, kuid sedasi võib beebi magada siis, kui lapsevanem on ise ärkvel ja valvel - näiteks ema-isa rinnal, mitte üksi öösel oma voodis,» täpsustab Voites. Julgelt võib beebil lubada kõhuli magada ka siis, kui ta end juba ise seljalt kõhuli keerata oskab - selleks ajaks on lapse enda valitud magamisasend talle täiesti ohutu ja mõnus. 

Nii selili kui ka külili magamine on beebile ohutu. Eestis eelistatakse Maret Voitese sõnul esimestel elunädalatel külili magamist soovitada, sest külili asendis on lapse hingamisteed täiesti vabad ning tagasiheidetav lootevesi või toidu tagasiheide ei saa sattuda hingamisteedesse. USA ja Suurbritannia lastearstid on seisukohal, et selili magamine ei suurenda terve lapse lämbumisohtu, sest terve selili magav laps hoiab pead alati ühele küljele keeratuna ja neelab või köhib üles tulnud vedeliku ise probleemideta välja.

«Esimese paari kuu jooksul õpivad vanemad oma beebit tundma,» räägib ämmaemand Eesti tervishoiutöötajate seisukohast. «Kui on näha, et beebil esineb tagasiheidet vähem või üldse mitte, võib beebit julgemini panna ka selili asendisse magama.» Külili magamisasendi puhul tuleks magamiskülgesid regulaarselt vahetada, muidu võib lapse üks kehapool minna rohkem pingesse ja tekkida vale kehahoiak, lisab Voites.

Loe pikemalt Emmede Klubist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles