Kümme soovitust, kuidas olla oma vanematele hea laps

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida vanemaks me saame, seda paremini mõistame, mida on vanemad meie jaoks aastate jooksul teinud. Kui meil endal sünnivad lapsed, siis saame oma silmaga näha, kuidas armsast pisipõnnist sirgub turtsuv teismeline, kes muudkui paugutab uksi. See periood võib olla raske, aga lapsevanema ülesanne on oma last kõigest hoolimata toetada.

Täiskasvanuna oskame oma vanemate pingutusi ja ohverdusi paremini mõista ning hinnata. Vahel aga ei piisa vaid sellest, kui me ise neid mõistame, vaid seda tuleks ka vanematele näidata, kirjutab Female First. Järgnevalt on välja toodud soovitused, kuidas oma vanematele hea laps olla.

Hoolitse nende eest. Ühel hetkel võib juhtuda, et vanemad vajavad sinu tuge rohkem kui kunagi varem. Kui see aeg kätte jõuab, siis hoolitse nende eest. Nemad on sulle niivõrd pikka aega toeks olnud, nüüd on aeg neid toetada.

Austa neid. Sinu elus võib olla hetki, mil sulle tundub, et vanemad pole sinu kasvatamisel kõige paremat tööd teinud, aga tõde on see, et nad toimisid täpselt nii, nagu sel hetkel heaks arvasid. 

Kuula neid. Neil on sinust rohkem kogemusi ja nad on oma elu jooksul nii mõndagi korda saatnud. Kui ema või isa tahab sulle rääkida oma kogemustest või tunnetest, siis pööra talle tähelepanu ja kuula teda. 

Ole nende jaoks olemas. Vanemad tahavad alati oma laste eest hoolitseda, aga vahel vajavad nad ise õlga, mille najal nutta. Kui ema või isa annab sulle märku, et tal on sinu tuge tarvis, siis ära tõmbu temast eemale, vaid ole vanemate jaoks olemas.

Ära vali poolt. Kui vanemad vaidlevad või lähevad omavahel tülli, ära vali poolt. See on täiesti normaalne, et sa kuulad nende seisukohti, kuid sellega sinu kohustused piirduvad. Tegemist on nendevahelise probleemiga, sina ei pea end asjasse mässima.

Kasuta maksimaalselt võimalusi, mis nad on sinu jaoks loonud. Kui vanemad maksid sinu hariduse eest, kasuta omandatud teadmisi targasti ära. Kui nad on sulle nõuandeid jaganud, pea neid meeles. Kui nad lugesid sulle raamatuid, kui olid alles väike, loe ka täiskasvanuna võimalikult palju raamatuid ja loe oma lastele. Kui nad on head inimesed, ole nende peegeldus.

Pea nendega sidet. Ära oota, et vanemad helistaks sulle alati ise või sõidaks sulle külla, vahel on hea, kui teed ise esimese sammu. Helista vanematele regulaarselt ja hoia neid uudistega kursis.

Tee neile üllatusi. Tõenäoliselt on vanemad sinu peale kulutanud üsna märkimisväärse rahasumma, seega tee neile üllatus ja vahel ka mõni kingitus, mis näitaks, et sa mõtled neile.

Kutsu neid endale külla. Kui sul on oma kodu, kutsu oma vanemaid aeg-ajalt õhtusöögile. Nüüd on nende aeg puhata ja nautida toitu, mida sina oled valmistanud.

Looge ühiseid traditsioone. Saage nädalas korra kokku või käige kord kuus restoranis õhtustamas. Ühised traditsioonid muudavad teid lähedasemaks ja traditsioonid ei pea piirduma vaid jõulude või sünnipäevade tähistamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles