Facebook võib põhjustada depressiooni

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lisaks netisõltuvuse ohule võib moodsate internetikeskkondade, näiteks suhtlusportaali Facebooki tihe jälgimine ja oma virtuaalse elu võrdlemine teistega tuua kaasa tervisehädasid, kirjutab veebruarikuu Cosmopolitan.

Cosmo veebiuuringute põhjal tunneb 77 protsenti naistest sookaaslaste Facebooki profiile vaadates kadedust või alaväärsust ning viiendik väidab, et selline tegevus tekitab neis lausa depressiooni. Seost depressiooni ja liiga pikalt netis surfamise vahel on kinnitanud ka Leedsi ülikooli uuring.

Üksteisega võistlemine on viinud selleni, et netielu erineb oluliselt päriselust ning luuakse isegi väljamõeldud neti-egosid. Kõiges selles aga ei saa psühholoog Tim Sharpi sõnul süüdistada vastavate lehekülgede kontseptsiooni, vaid asi on ikkagi kasutajais.

Psühholoog Sally-Anne McCormack annab lihtsalt kõlava nõuande: «Kui tunned, et interneti kasutamine teeb sind kuidagi kurvaks või tekitab keegi sulle seal probleeme, pane arvuti kinni.» Tema soovitus seisneb vähemalt ühe «tehnikavaba» õhtu kehtestamises nädalas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles