Hermanni linnuse läänehoovis annab restorani Rondeel kokkade iga päev kell 11 kõlav kiremine märku, et juulikuust (taas)avatud kunagine menukoht teeb uksed lahti ja hea-parem on lauale toomiseks valmis.
Üdini ehe Rondeel
Narva väärika ajalooga Hermanni linnuses, kus leidub alati palju avastamisväärset, möödub aeg lennates ja pikapeale tahaks pisut keha kinnitada. Üks võimalus on süüa kunagises suurtükitornis taasavatud restoranis Rondeel.
Nimigi iseloomustab selle juba 1980ndatel väga menuka vaba aja veetmise paigana tuntud restorani asukohta: on ju rondeel (pool)ringikujulise põhiplaaniga madal suurtükitorn linnuse müüris.
1970−1980ndatel, kui restaureeriti Teises maailmasõjas tugevasti kannatada saanud Hermanni maalinna, tehti suurtükitorni restoran. Praegune Rondeel on sisustatud toonase restorani eritellimusmööbliga, mille kuuldavasti tegid oma oma kätega korda, lihvisid ja peitsisid kokad ja kelnerid. Tööd oli palju, sest restorani kahel korrusel on 120 ja terrassil 250 kohta.
Restorani menüü pole liiga pikk, aga see-eest ahvatlev. Eelroogadest tahaks lausa kõiki proovida, sest paljude toitude koostisosadeks on kas omavalmistatud kala, sink, majonees, ürdivõi, rabarbripeekonivõie või Rondeeli leib. Aga kui kord juba Narvas olla, siis tuleb süüa silmu. Röstitud kohalikud silmud ürdisalati ja pošeeritud kanamunaga (8 eurot) on nii kenasti rohelisega kaunistatud, et ei raatsigi kahvlit sisse lüüa.
Et viivu seda ilu nautida, mekime Rondeeli leiba, mille ühele palale määrime maitsevõid ja teisele hõrku võiet, mis, nagu hiljem selgus, on kokku segatud peekonist ja rabarbrist.
Silmud ühes lisanditega tahavad keele alla viia. Seda maitseelamust on raske kirjeldada, soovitan ise proovida!
Otsustasime, et suppi tuleme sööma järgmine kord. Võib-olla on siis guljaši ja kalasupi asemel menüüs midagi muud – näiteks kukeseeneaeg polnud meie külaskäigu ajal veel alanud.
Toekamatest toitudest jäi pilk pidama sinepikastme ja küüslaugukartulitega sealihal (12 eurot). Ka see ajatu lõunaklassika − seapraad sousti ja kartulitega − pakkus toiduelamuse. Parajalt läbiküpsenud liha, hõrk kaste ja mõnusad kartulid.
Lõunale panime punkti kohvi ja koogiga. Nii espresso kui ka cappuccino’ga kõlas kokku astepajujäätise, neljaviljaküpsise ja astelpajukastmega panna cotta (3,50 eurot). Kollastes toonides magustoitu kaunistas saialilleõis.
Pärast lõunasööki linnuse õues uidates sattusime Linné ürdiaeda, kus üks mees parasjagu maitserohelist lõikas. Selgus, et restorani peakokk Indrek Kõverik teeb oma järjekordset ringkäiku ja valib roogade elavdamiseks meelepäraseid taimi. Oma peenramaalt pärit värske basiilik, rukola, saialill jms annavad igale toidule kordumatu (maitse)nüansi.
Peakoka sõnul koostas ta menüü ammu äraproovitud põhimõttel: lihtsad, kohalikust toorainest ja Narva hingusega road.
«Silmu pakume praegu eelroana, sest nende hooaeg pole veel alanud. Sügisel teeme silmudest pearoogi, muuhulgas grillime neid,» rääkis peakokk. «Eristume teistest Narva restoranidest-pubidest selle poolest, et teeme hästi lihtsat ja ehedat asja. Liha küpsetame elaval tulel, ja kuigi suitsuahju pannakse sütt, lisan ikka lepahalgu ka. Vahel hõljub restoranis kerge suitsuvine nagu vanas rehetares. Ootan juba pikisilmi sügist, kui algab jahiaeg, siis saan teha üht oma lemmikut, keedetud põdrapead. Üldiselt teeme kõik toidud ja lisandid ise, näiteks kasvatame ja marineerime kurki. Jäätised on ka omatehtud, praegu on meil valikus vaarika-, astelpaju-, musta leiva ja rabarbrijäätis.»
------
NOPPEID MENÜÜST
Restoran Rondeel
Peterburi mnt 2, Narva
Avatud iga päev kella 11−23
Kanamaksapatee sibulamoosi ja Rondeeli leivaga 5 eurot
Omavalmistatud sink rukola ja mädarõikaga 6 eurot
Kalasupp 3,50 eurot
Kruubid suitsuliha ja värske rohelise salatiga 7 eurot
Võis praetud koha kartulipüree ja koorekastmega 15 eurot
Grillitud veiseburger kartuligratääni ja punase veini kastmega 16 eurot
Rullbiskviit marjade ja omavalmistatud jäätisega 3,50 eurot
Musta leiva brüleekreem 3,50 eurot