Viis asja, mida ei tasu iial nartsissistilt oodata

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Nartsissistid on ühed enesekesksemad inimesed maailmas. Kui su elutee on sind mõne sellisega kokku viinud, siis on hea, kui sa oskad üht-teist nendega suheldes tähele panna ja vältida, et mitte lasta neil end energiast tühjaks imeda.

Higher Perspective tuletab meelde, et mürgise inimesega kohtudes on alati võimalus neile ei öelda ning mitte manipuleerimisega kaasa minna. Siin on viis asja, mida ei tasuks iial nartsissistilt oodata.

  1. Tänulikkus. Eneseimetleja püüab igal võimalusel loorbereid lõigata ning väldib kiituse jagamist teistele. Selle asemel on nad käbedad kritiseerima ning märkima, millised olid sinu tehtud vead. Kui sa märkad, et mõni inimene teadlikult väldib iga sinu edusammu kiitmist, siis võib-olla on sul tegemist just nartsissistiga.
  2. Vabandused. Samuti on neil raske oma vigade eest vastutust võtta ning vabandada. Nende maailmas lihtsalt ongi nii, et kõik teised on süüdi ja nemad ei ole iialgi midagi valesti teinud.
  3. Tähelepanu. Nartsissist ei viitsi tähelepanu pöörata inimestele, kellest nad ei hooli – aga nad ei hooligi peaaegu mitte kellestki.
  4. Tasuta lõunad. Öeldakse, et tasuta lõunaid pole olemas, kuid nartsissistide puhul ei tasu altruismi iial oodata. Nad ei tee kunagi midagi, ilma et ootaks mingisugust vastuteenet.
  5. Kaastunne/empaatia. Kui sa just ei paku talle midagi, mis on talle kasulik, ei pööra ta sulle mingit tähelepanu ega isegi teeskle, et mõistab sind. Iga nartsissist nimelt arvab, et ta ongi sündinud teistest paremana ning on rohkem väärt kui teised inimesed.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles