Võigas video: saudi naiste košmaarne igapäev (3)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palverändurid teel Mekasse.
Värske raport näitab, et Saudi Araabia on naiste jaoks maailma teine kõige hullem riik elamiseks India järel. Kõige parem olukord on naistel Kanadas.
Palverändurid teel Mekasse. Värske raport näitab, et Saudi Araabia on naiste jaoks maailma teine kõige hullem riik elamiseks India järel. Kõige parem olukord on naistel Kanadas. Foto: Reuters / Scanpix

Kümned tuhanded inimesed jagavad Facebookis inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watch animatsiooni, mis kujutab tõetruult Saudi Araabia naiste koletut igapäeva.

Sealsete seaduste järgi peab igal naisel olema eestkostja, kelleks tavaliselt on tema abikaasa, aga selleks võib olla ka naise isa, vend või poeg. «Mu enda poeg on minu eestkostja,» tunnistas 62-aastane naine organisatsioonile, kes viis läbi kümneid intervjuusid, et kaardistada sealset kurba olukorda. «Mu oma poeg, mu oma ihuvili, kelle ma sünnitasin ja kasvatasin!»

Video kaudu saame jälgida ühe naise lugu, kes hoolimata vägivaldsest abikaasast on sunnitud tema juurde tagasi minema – sest seesama mees on tema eestkostja.

The Independent heidab valgust ka teistele õõvastavatele juhtumitele, mis näitavad selgelt, et inimõigustest pole sealsete naiste õnnetuseks juttugi. Nii näiteks pidi üks Saudi Araabia naissoost südamekirurg paluma oma pojalt luba, et osaleda mainekal konverentsil Londonis. Minemata tal jäigi, sest pojal «polnud lihtsalt tuju», et teda sinna lubada.

Üks video on valminud ka neiust, kes vanglast vabandedes ema kallistab – ning on sunnitud siis vanglamüüride taha tagasi pöörduma, sest tema isa ei ole tema vabastamisega nõus. «Ta tõi meie perele häbi, ma ei saa teda koju tagasi lasta,» on isa põhjenduseks.

Saudi Araabia võttis aastatel 2009 ja 2013 ette nii mõnegi sammu, et olukorda parandada. Näiteks ei ole vaja naistel enam kirjalikku luba, et töötada, samuti on jõustunud koduvägivallavastased seadused. Human Rights Watch aga leidis oma raportit koostades, et hoolimata neist piiratud reformidest püsib eestkostesüsteem endiselt. Naised ei või esitada passitaotlust ilma mehe loata, nad ei tohi ilma loata reisida, välismaal meessaatjata õppida ning samuti ei tohi nad autot juhtida. Ilma mehe loata on keerulised ka igapäevatoimingud, näiteks korteri üürimine või ametlik asjaajamine. See kõik teeb pääsemise koduvägivalla rüpest äärmiselt keeruliseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles