Urmas Väljaots: Evelin Ilvese viltkiiver täidaks oma eesmärki Lady Gaga peas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poleemiline kostüüm: (vasakult) naaritsakasukas Rootsi kuninganna Silvia, Eesti vilti propageeriv Evelin Ilves Eve Tiidolepa komplektis, president Toomas Hendrik Ilves ja kuningas Carl XVI Gustaf.
Poleemiline kostüüm: (vasakult) naaritsakasukas Rootsi kuninganna Silvia, Eesti vilti propageeriv Evelin Ilves Eve Tiidolepa komplektis, president Toomas Hendrik Ilves ja kuningas Carl XVI Gustaf. Foto: SCANPIX

Sel nädalal lõhenes eesti ühiskond kaheks – mõned kiitsid Evelin Ilvese ootamatut mütsi riiklikul Rootsi-visiidil taevani, suurem osa seevastu pidas seda maitsevääratuseks.

President Toomas Hendrik Ilvese riigivisiidil Rootsi varjutas sisulised teemad tema abikaasa Evelini üllatav outfit, eriti viltmüts, mis tekitas üle Eesti vastakate arvamuste laviini. «Eesti Lady Gaga!» röökisid netikommentaatorid naerda. «Nagu sõdalane enne Sigtuna alla minekut,» vaimutsesid teravkeeled sotsiaalvõrgustikes.

«See on ainuvõimalik moodus näidata Eesti disainereid ja nende tööd sellisel tasemel,» põhjendas proua valikut president Ilves Rootsis pressikonverentsil, kus abikaasa peakate samuti kõneks võeti. Moe ja etiketiga kursis olevad inimesed veeretasid nädala jooksul teemat meedias nagu kuuma kartulit, tahtmata midagi otse öelda.

Arter uuris moeasjatundjatelt, kas Eesti moedisaini iga hinna eest väljapakkumine riiklikel visiitidel jätab meist pigem naeruväärse mulje või on presidendi abikaasa õigel teel ning silmatorkavate kostüümidega pildile pääsemisega kasvab maailmas tõepoolest huvi Eesti moekunsti vastu.

Moeajakirjanik Urmas Väljaots arvas näiteks, et Evelin Ilvese viltkiiver täidaks oma eesmärki hoopis Lady Gaga peas...

Urmas Väljaots:

Evelin Ilves saabus Stockholmi nagu kunagi Sigtunat põletanud esiemad – laevaga. Oma rolli tõsiselt sisse elades oli ta kehastunud idast tulnud valküüriks, et meenutada rootslastele üht eestlaste ajaloo tähtsündmust ja erutada aasta alguse mornuses vaevlevat publikut.

Viltkiiver on ootamatu, nii väljas kui ka ruumis kleidiga. Materjal on huvitav, kuid sellest suurejoonelisi ooperikostüüme õmmeldes saab tulemus küsitav. Mõnes teises kontekstis ja kellegi teise, näiteks Lady Gaga seljas täidaks see oma eesmärki, kuid esileedi positsioon on olemuselt konservatiivsem ja alalhoidlikum.

Seda ei pea vägisi ekstsentriliseks muutma. Küsitavate ekstravagantsuste asemel pälviks ta selles rollis sama efektiivselt tähelepanu ka klassikalise ilu ja hea maitse eksponeerimisega. Järgnenud kostüümid olid esimese päeva etteastega võrreldes tunduvalt vaoshoitumad, kuid üldmulje sai kokku eklektiline.


Ajakirja Eesti Naine moetoimetaja Anne Metsis samas nii kriitiline ei olnud ning arvas, et ainsana võiks nuriseda presidendiproua jalatsivaliku üle.

Anne Metsis:

Hindan kõrgelt, et selle kostüümi kandja on usaldanud eesti käsitöömeistri loomingut. Ega müts ümaravormilise kujuga halvem ei oleks, aga nurksete õlgadega läheb nurkne kuju kokku. Originaalsus on minu jaoks hinnatud omadus, vastupidiselt tüüpilisele ilule-seksikusele. Sinine kleit meeldib nagu õhtukleitki, taas on näha käsitöömeistrite tööd.

Hallid, sinakad toonid ei paku üle ja sobivad põhjamaisesse meeleollu. Et müts on kleidi juures pähe jäetud, on ilmselt esindusprouade etiketikohane kokkulepe. Meie esindusdaam ei trumpa oma välimusega vanemat daami üle figuuri rõhutavate ealiste ja efektsemate lahendustega, see on väga meeldiv.

Ainuke, mille puhul nurisen, on jalatsid. Muidu ilusad tipsakad saapakesed, näiteks musta kleidi juurde väga head, kuid selle vilditud tundega võiks olla midagi seemisnahast, pooltoonides, kõrge, kuid jämedama plokk-kontsaga. Samuti võiks kott olla samas võtmes, pehmem, pooltoonis, ilma detailideta.

Loe teiste asjatundjate arvamusi eraldi lugudest!

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles