Teaduslikult tõestatud: kohv ei mõju, kui sa korralikult ei maga

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA teadlased uurisid, milline on kohvi mõju inimesele, kes öösiti väga vähe magab. Loe ja saad teada, millisele üllatavale tulemusele teadlased jõudsid.

USAs tehtus uuringus selgus, et rohkem kui kolmandik inimesi ei maga piisavalt. Väga paljud loodavad kohvi peale, et see neid päeva jooksul erksana hoiaks. Uues uuringus selgus, et kofeiinil ei ole enam peaaegu mitte mingisugust mõju, kui inimene on enne seda kolm ööd saanud väga vähe magada.

Uuringus osales 48 inimest, kellel lubati viis ööd järjest ainult viis tundi magada. Iga päev jõid osalised täpselt 200 milligrammi kofeiini kaks korda päevas. Esimesel kahel päeval võis märgata, et osalised olid tähelepanelikud ja tegutsemisaltid - kofeiin mõjus. Kolmandal päeval kofeiin enam ei mõjunud.

Selgus, et sama kogus kofeiini ei mõju enam pärast mitut magamata ööd. See tuli üllatusena isegi teadlastele. Selleks, et kofeiin mõjuks, tuleb igal ööl siiski korralikult magada. Üldiselt soovitatakse magada vähemalt seitse tundi öö jooksul sõltuvalt vanusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles