Viis etappi, mis tuleb pärast lahkuminekut läbi elada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Armastatust ilma jäämine, mis iganes põhjusel, on alati kohutav. Pärast lahkuminekut valdavad sind nii paljud erinevad tunded, et neist on raske sotti saada. Millal see kõik lõpeb?

Lahkuminekufaasidest aru saamine aitab üksi jäämisest paremini üle saada ja pakub raskel ajal tuge, kirjutab Prevention. 

Esimene faas: eitus

«See pole võimalik!» 

Sa loodad pimesilmi, et ta helistaks või saadaks sõnumi. Oled šokis, et sinuga sai midagi sellist juhtuda. Süda ei ole tõe tunnistamiseks valmis ja sa võid korraga tunda nii segadust, tuimust, hirmu kui meeleheidet. «See pole tõsi,» kordad endale ja ei suuda kaotusega leppida. Meeleheites hoiad kinni lootusest, et te võiksite veel ära leppida ja et ta tuleb kahetsedes sind enda juurde tagasi paluma. 

Viimasest lootusest lahti laskmine on kõige raskem. Tõe eitamine lükkab aga hingehaavadest paranemist ainult edasi. Seni oled lihtsalt õnnetu.

Teine faas: viha

«Mis toimub?! Ma ei ole seda ära teeninud!»

Eituse tuimestav mõju hakkab üle minema ja võimust võtab valu. Sellegipoolest pole sa veel valmis reaalsusega leppima. Sa oled oma eksi peale maruvihane, et ta on nii tundetu, et ta sind reetis või sulle liiga tegi. Sa üritad oma viha alla suruda, aga see tikub ikka esile ja seega võib juhtuda, et valad oma viha välja süütute kõrvalseisjate peal. 

Viha on märk sellest, et sa ei luba endale kaotusvaluga seotud tundeid ja hoiad neid endas. Selleks, et vihast üle saada, pead lubama endal valu tunda.

Kolmas faas: kauplemine

«Saaks see ometi juba läbi. Ma ei suuda seda taluda!»

Sa anud jumalat, teed endaga kokkuleppeid ja nurud eksi, et ta sind tagasi võtaks, sest ei suuda taluda lahkumineku südamevalu. Segaduses võid hakata ennast süüdistama, et kui sa vaid oleks teinud midagi teisiti, ei oleks te lahku läinud. 

Sa palvetad, unistad ja fantaseerid sellest, et te võiksite üks kord uuesti kokku saada. Loodad oma eksi juhuslikult kohata ja otsid võimalusi, kuidas saada tema tähelepanu. Äkki tema tunded ärkavad taas?

Kui su eks oli vägivaldne (kas vaimselt või füüsiliselt) või sinu suhtes väga ükskõikne, võib juhtuda, et annad oma standardites järgi ja pigistad nii mõnegi tema halva omaduse juures silma kinni. Tuleks ta ainult tagasi! Tõde on see, et kõik jätkuks samamoodi - ta kohtleks sind ikkagi sama halvasti ja kuna sinu püüdlused olukorda muuta ei kanna vilja, vajud veelgi sügavamasse masendusse. 

Neljas faas: depressioon

«Ma ei taha midagi teha. Millelgi pole mõtet. Ma ei taha voodist väljagi tulla.»

Kõikehõlmav kurbus, süütunne, hirm ja kahetsus kuuluvad leinaprotsessi juurde. Sa võid tunda meeleheidet, tühjust, igatsust ja äärmuslikku üksindust. Sa nutad väga palju ja kontrollimatult. Südamevalu võib mõjutada ka kehakaalu, tekitada paanika- ja ärevushooge, unetust ja tugevat kurnatust.

Võib olla, et hakkad liigselt alkoholi pruukima ja kuna keha on väsinud, konutad omaette kodus. Tööl läheb halvasti ja sul on raske igapäevaste kohustustega hakkama saada. Pahurana tõrjud eemale ka lähedasi ja sõpru. 

Tunned end purunenud suhte pärast süüdi ja mõtled, mida oleks saanud selle ära hoidmiseks teha. Hakkad muretsema, mis sinust edaspidi saab, tunned end väärtusetu, abitu ja lootusetuna.

Võimalik, et otsid professionaalset abi ja soostud ajutiselt end ravima, et valuga paremini hakkama saada.

Viies faas: leppimine

«Ikka on valus, aga ma tean, et kõik saab korda.»

Lõpuks hakkad oma olukorraga tasapisi leppima. Sa lepid sellega, et teie armastus kuhtus, sa jäid ilma kindlustundest, elukaaslasest ja teie ühisest tulevikust. Viimaks mõistad, et oled vaba ja see on hoopis õnnistus. Sa võid küll tunda kahetsust, süütunnet ja viha, aga oled mõistnud, et see olukord on lõplik. 

Sa tunnistad, et teie suhe on läbi ja eks ei kuulu enam sinu ellu. Hakkad elama iseseisva indiviidina. 

Ka olukorraga leppides võid jätkuvalt tunda vihahooge, mõningast eitust ja masendust. Ära ole siis enda peale pahane ja lepi sellega, et mõned tunded võivad ka hiljem veel endast märku anda. Mõni päev ongi halvem ja sul on õigus oma tunnetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles