Allergia oma sperma vastu võib põhjustada meestel külmetust meenutavaid sümptomeid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnedel meestel tekivad seemnepurske järel veidrad külmetusnähtusid meenutavad sümptomid, mida võib Hollandi teadlaste sõnul põhjustada allergia omaenda sperma vastu.

Sellisest seisundist, mida nimetatakse orgasmijärgseks haigussündroomiks, on kirjutatud alates aastast 2002. See hõlmab selliseid sümptomeid, nagu palaviku tõus, vesine nina, ekstreemne väsimus ning põletav tunne silmades kohe pärast ejakulatsiooni. Sümptomid võivad seejuures kesta koguni kuni nädal aega, kirjutab Reuters.

Hollandis asuva Utrechti ülikooli seksuaalse psühhofarmakoloogia professor Marcel Waldinger avaldas kaks uurimust, mis viitavad sellele, et kõnealuse sündroomi alla kannatavatel meestel on tegelikult allergia omaenda seemnevedeliku vastu ning et seda saab ravida immunoteraapia abil.

Kuigi seisundit on teadvustatud juba 2002. aastast, teavad perearstid sellest väga vähe ning paljud mehed, kes orgasmijärgse haigussündroomi all kannatavad, tunnevad sellega seoses häbi ja segadust.

Kõnealuste uurimuste tarbeks võttis Waldinger koos oma kolleegidega vaatluse alla 45 orgasmijärgse haigussündroomi diagnoosi saanud Hollandi meest.

«Nad ei tundnud end haigena, kui rahuldasid end ilma ejakuleerimata, kuid niipea, kui seemnevedelik väljus munanditest...tekkisid neil haigussümptomid, mõnikord vaid mõne minuti jooksul,» selgitas Waldinger.

Vaatlusalustest meestest 33 nõustus läbi tegema allergiatesti omaenda spermaga. Neist tervelt 88 protsendil andis test positiivse vastuse - teisisõnu selgus, et neil meestel tekkis allergiline reaktsioon oma seemnevedeliku vastu.

Oma teise uurimuse raames otsustas Waldingeri meeskond kahte vabatahtlikku immunoteraapia abil ravida. Immunoteraapia tähendab seda, et aastate jooksul saab inimene väikeses, kuid üha suurendatavas koguses allergeeni, et organism sellega harjuks.

Antud juhul süstiti meestele naha alla imeväikeses koguses nende enda spermat ning suurendati kogust aja jooksul. Tulemused näitasid, et nii aasta järel kui ka veel kaks aastat hiljem, vähenesid meestel tänu ravile oluliselt ka orgasmijärgse haigussündroomi sümptomid.

«See on väga aeglane protsess. Seda kasutatakse igasuguse allergia puhul ning see võib vahel aega võtta kuni 5 aastat,» ütles Waldinger. Saadud tulemuste valguses on ta meeskond alustanud mitmete uute patsientide ravi immunoteraapiaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles