Naise intiimhügieeni kümme olulist reeglit (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sina tead, milliseid reegleid tuleb järgida, et sinu kiisuke nurruks?

Ulaka Kaunitari blogi tuletab meelde, millist õrna ja hella hooldust naise intiimpiirkond vajab. Enamik naisi on kokku puutunud intiimpiirkonna probleemidega ning tihti nad ei teagi, mida ja millal nad valesti tegid. Tõsi, valesti ja puudulikult hooldatud intiimpiirkond pole mitte ainult ebameeldiv, vaid võib põhjustada ka tõsiseid terviseprobleeme.

Reegel nr 1: ära kasuta intiimpiirkonnas tavalist dušigeeli ega seepi!

Tavalised pesuvahendid on loodud sinu kehale ja nahale, mille pH on 5,5. Terve intiimpiirkonna pH on vahemikus 4-4,5. Tavaliste pesuvahendite kasutamine intiimpiirkonnas häirib tupe mikrofloorat ja muudab selle looduse poolt happeliseks loodud keskkonna aluseliseks. Aluseline keskkond loob eeldused ohtlike bakterite paljunemiseks, millega kaasnevad tihti sügelus, ärritus, punetus, valu, ebatavaline voolus, halb lõhn ja infektsioonid. Kui paar planeerib last, on hea teada, et aluseline keskkond on ebasõbralik ka spermatosoidide vastu.

Reegel nr 2: eelista piimhapet sisaldavat intiimpesugeeli!

Normaalne tupe mikrofloora on happeline ja seda tänu piimhappebakteritele, kes elavad tupes ja toodavad piimhapet. Happeline keskkond on hea, kuna see ei lase bakteritel ja seentel tupes paljuneda. Kuna aluseline keskkond mõjub headele bakteritele hävitavalt ja võib tekkida nende puudujääk, oleks tark kasutada piimhappega intiimpesugeeli, mis loob soodsa keskkonna piimhappebakterite paljunemiseks. Lisaks sellele, et piimhappebakteritel on oluline roll tupe pH tasakaalu säilitamisel, toodavad nad ka kahjulike bakterite vastu toksiine. Hea uudis on see, et Eesti kaubamärk Domina Elegants toodab just sellist intiimpesugeeli, millest vagiina unistab. See intiimpesugeel sisaldab rahustavaid, niisutavaid ja taastavaid komponente ning selles sisalduv piimhape tagab tupe normaalse happelise keskkonna ja mikrofloora ning kaitseb nahka seeninfektsioonide eest.

Reegel nr 3: pese oma intiimpiirkonda välispidiselt vähemalt kord päevas!

Kuna tupp on isepuhastuv, siis kunagi ei tohiks tuppe seestpoolt pesta, kui günekoloog ei ole leidnud selleks meditsiinilist näidustust. Seespidine pesu toob pigem kahju kui kasu. Ideaalis võiks pesta end iga kord pärast tualetis käimist, et bakterid ei satuks vagiinasse. Kui pesemiseks iga kord võimalust ei ole, tasub käekotis hoida pakikest niiskeid intiimsalvrätikuid enda värskendamiseks.

Reegel nr 4: ära kasuta pesemisel pesukäsna!

Intiimpiirkond on kõige õnnelikum, kui kasutad intiimpesugeeli laiali kandmiseks oma puhast kätt.

Reegel nr 5: intiimpiirkonna raseerimiseks kasuta ainult spetsiaalseid tooteid!

Nii nagu intiimpesugeeli puhul, soovitame ka raseerimiskreemi valides usaldada vaid toodet, mis on loodud spetsiaalselt sellele õrnale piirkonnale. Näiteks on naistele Kamasutra raseerimiskreem, mis niisutab nii tõhusalt, et pärast karvaeemaldust on tunne, justkui oleks nahka just kreemitatud. Selle kreemiga on lihtne unustada, et varem vajas nahk pärast raseerimist ka niisutavat kreemi, sest enam seda vaja ei lähe. Kuigi see on loodud intiimpiirkonnale, sobib sellega hävitada kõik üleliigsed kehakarvad. Ka Ladyshape tarvikud sobivad vallatu nabaaluse soengu tegemiseks, millega on lihtne raseerida endale intiimpiirkonda südameke, kolmnurk või teha seksikas Brasiilia lõikus. Üllata oma kallimat vallatu soenguga!

Reegel nr 6: Pese oma suguelundeid enne ja pärast vahekorda!

Enne vahekorda duši alla? Jah, loomulikult! Pärast vahekorda duši alla? Oleme ausad, tihti ei viitsi küll. Kui oled just seitsmendas taevas ära käinud, siis naisena mõtled tõenäoliselt ainult kaisutamisele, mitte aga vannituppa minekule. Seetõttu oleks tark varuda oma öökapile niisked intiimsalvrätikud, millega end kiiresti ja ilma vaevata puhastada. Need on ideaalsed ka puhkusereisil olles! Ärge unustage, et hügieen on võrdselt oluline mõlema partneri puhul! Õnneks sobivad intiimsalvrätikud ja intiimpesugeel ka pere meespoolele.

Reegel nr 7: võimalusel ära seksi menstruatsiooni ajal…

… või kui tõesti muudmoodi ei saa, siis kasuta kondoomi. Menstruatsiooni ajal on keha vastuvõtlikum infektsioonidele, mistõttu tasuks päevade ajal vallatlemisega eriti ettevaatlik olla.

Reegel nr 8: vaheta pesukaitsmeid/hügieenisidemeid iga 4 h ja tampoone iga 2-3 h tagant!

Kuigi mõnikord võib tunduda, et neid saaks kasutada oluliselt kauem, siis pea meeles, et pärast soovituslikku kasutusaega on nende töö juba tehtud ja edaspidi toovad nad kasu asemel hoopis kahju. Pesukaitsmete kasutamine tervetel naistel pole igapäevaselt üldse vajalik. Kui vaevled tihti allergiate käes, eelista kindlasti lõhnastamata tooteid.

Reegel nr 9: väldi glütseriini sisaldavaid libesteid!

Kuigi libestiga seostatakse alati seksi, siis libestit võib kasutada ka intiimpiirkonna niisutamiseks, kui see on ärritunud või seal on pisikesed haavakesed (nt raseerimisest või liiga kitsast aluspesust).

Reegel nr 10: eelista klassikalisi püksikuid stringidele ja tangadele!

Kurb, aga tõsi, stringe kandes riskid sellega, et nöörike pepu vahel juhib bakterid pärakust otse tuppe ja seda sa ju ometi ei taha.

Sinu keha on tänulik, kui hoolitsed ta eest hoole ja armastusega. Pane oma kiisuke nurruma!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles