Viis nõuannet, kuidas lapses aiandushuvi tekitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suvi on aiatööde tipphooaeg ning ühtlasi hea võimalusi laps õue kaasa võtta, talle põnevaid tegevusi leida ning sellega ka temas aiandushuvi tekitada.

Fiskars annab nõu, kuidas lastele aiatööd põnevaks muuta: 

1.     Leia aias ala, kuhu laps saaks oma peenra teha. Kohavalikul tasub mõelda, kuidas tagada, et laps aias toimetades päikesepistet ei saaks - näiteks võimalusel kasutada päikesevarju.

2.     Küsi lapselt, mida ta kasvatada tahaks. Kasuta võimalust ning soovita lapsel kasvama panna mõni köögivili, mida ta tavapäraselt ei söö. Oma kasvatud aiasaadust tahab laps kindlasti hiljem proovida.

3.     Lastele meeldib mullas müttamine ja aukude kaevamine. Küll aga tuleb silmas pidada, et lapsele ei saa anda teravate äärtega tööriistu, mis lapse turvalisuse ohtu seada võivad. Anna talle väikelastele sobivad töövahendid, mis on mugava disainiga ja ohutud.

4.     Juhenda last, kuid lase tal võimalikult palju ise teha. Mida rohkem laps ise ära teha saab, seda enam ta tunneb, et see on tema peenar. Las laps kaevab ja külvab seemned ning hiljem meisterdage näiteks koos lõbusad sildid taimede nimede või piltidega, mida peenrasse torgata.

5.     Jälgige üheskoos aiasaaduste kasvu ja arengut ning selgita lapsele, et tal on võimalus ise endale söök kasvatada. Kindlasti ei tasu seda jätta ühekordseks tegevuseks. Kui näed, et lapsele aias töötada meeldib, leia talle veel sobivaid ülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles