Kuidas laste kasvatamisel energiat kokku hoida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kurnatud vanem ei jaksa olla tõhus lapsevanem. Seega on väsimuse ohjamine ja läbipõlemise ennetamine väga vajalik. Gordoni perekooli koolitaja ja pereterapeut Kadri Järv-Mändoja annab Perekeskus Sina ja Mina Facebooki lehel nõu, kuidas vanemana läbipõlemist ennetada.

1) Jagage koos partneriga ära lapsega seotud kohustused ja tegevused. Kui suurem osa vanemlikust vastutusest jääb vaid ühe vanema kanda, on väsimus ja tüdimus kiired tekkima ning siis kannatab nii laps kui ka vanemate paarisuhe. Pealegi vajab laps oma arenguks mõlema vanema osalust. Lapsega aktiivselt tegeleval ja vastutust jagaval vanemal on lapsega parem kontakt ja ta tuleb paremini toime kehtestamise ja lapse murede märkamisega.

2) Ära unusta enda vajadusi. Sa ei jaksa lapse vajaduste eest hoolt kanda, kui sa iseenda eest ei hoolitse. On loomulik, et mida väiksem laps, seda vähem sul jääb aega enda jaoks, kuid see aeg peab olema. 

3) Räägi aeg-ajalt oma partneriga, mida sa tunned ja vajad. Oma soovide väljendamisel ole konkreetne, kuid väldi süüdistamist («Sa mitte kunagi/alati/iga kord…»). Kasuta mina-keelt («Ma olen väsinud ja tahaksin homme hommikul magada. Mul oleks hea meel, kui sa lapsele ise hommikusööki valmistad ja lased mul magada»). Ära eelda, et teised loeksid su mõtteid ja soove. 

4) Unusta soov olla ideaalne lapsevanem. Eksimine on inimlik ja annab meile vanematena väga hea võimaluse õppida ja veelgi tõhusamaks saada.

5) Ära unusta ka oma partnerit. Kui paarisuhe ei toimi, siis on raske olla tõhus lapsevanem. Taas – mida väiksem laps, seda raskem on aega leida kahekesi koos olemiseks, kuid see aeg peab olema. Kasvõi igal õhtul pool tundi koos teineteise kuulamiseks. Vastasel juhul kasvate n-ö lahku, sest teil pole olnud aega ennast avada, kuulata, koos naerda või muid tundeid kogeda. 

6) Leidke hoidja mitte ainult juhtudeks, kui laps on haige ja sa pead tööle minema, vaid ka selleks, et puhata. Hoidja kasutamine ei tähenda, et sa oleksid lapse hooletusse jättev või mingil muul moel halb vanem. Iga väikelapsega pere vajab välist tuge, et hästi toimida. 

7) Lapsevanemaks ei sünnita. Kui tunned, et sul jääb puudu oskusest ennast kehtestada või lapsest aru saada, siis loe, õpi ja vajadusel küsi abi. Heade vanemlike oskustega saad muuta enda elu lihtsamaks ja vanemana läbipõlemist ennetada. 

8) Kui tunned, et oledki juba läbipõlenud ja väga väsinud, siis räägi sellest lähedastele ja palu neid appi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles