Eesti ekspertide nippe suviseks iluhoolduseks ja pisivigastuste kaitseks

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuidas võtta suvelt viimast ning teha seda võimalikult tervislikult? Eesti eksperdid annavad nõu.

BENU Postimaja apteegis jagati eile nõuandeid suviseks nahahoolduseks ning soovijad said testida oma naha ja juuste tervist ning kuulda personaalseid soovitusi toodete valikuks. Esimesena tehti nahadiagnostika populaarsele lauljale ja näitjale Tanja Mihhailovale, kelle sõnul vajavad just suvisel ajal mitmete vabaõhukontsertide tõttu juuksed ja nahk erilist hoolt ning kaitset päikese vastu. 

Naha tüübi ja juuste tervise hindamiseks koostati Tanjale kosmeetikaraport, mis on BENU apteegi kosmeetikakonsultandi Kristi Mehise sõnul hea alus otsustamiseks, millised on sobivad päikesekaitsevahendid ning nahahooldustooted. «Nahadiagnostika käigus mõõtsime niiskuse taset, rasusust erinevates näopiirkondades ning ka melaniinisisaldust, mis näitab ära ohutu päikese käes viibimise aja ja sobiva päikesefaktori,» selgitab Mehise. «Tavaline heledanahaline Eesti inimene peab ilma kaitseta päikese käes vastu umbes kümme minutit, seega tuleb kasutada 40-50 kaitsefaktoriga päikesekreemi.»

Sinise Salongi kosmeetik Moonika Sibul lisab, et põhjalik ja niisutav nahahooldus on suvisel ajal hädavajalik, et vältida naha väsimist ning pigmendilaikude teket. «Kindlasti peaksid Eesti inimesed suvisel ajal päikese käes viibides kasutama kaitsekreemi ning näole soovitan valida võimalikult kõrge kaitsefaktoriga kreemi, sest liigne päike võib lisaks kuivusele tekitada ka inetuid pigmendilaike,» paneb Sibul kõigile südamele. «Igapäevases jumestuses võiks kasutada ka SPF-faktoriga jumestus- ja meigialuskreeme ning heaks alternatiiviks päevitamisele on isepruunistuvate kreemide kasutamine. Kui kreem aga ununes ja päikesepõletus on siiski käes, siis kindlasti pole soovitav kasutada rahvafolkloorist pärinevat hapukoort, vaid spetsiaalseid nahka rahustavaid geele.»

Juuksehooldusekspert, Natur Vital sarja esindaja Teini Vaheri sõnul pööratakse suvisel ajal tihti küll tähelepanu naha päikese eest kaitsmisele, kuid juuksed jäävad tähelepanuta. «Päike ja merevesi muudavad juuksed kuivaks ja hapraks, seetõttu tuleb juuste hooldamisele ja kaitsmisele suvisel ajal teravat tähelepanu pöörata,» selgitab Vaher. «Kindlasti tuleks lauspäikese käes kanda peakatet, pärast ujumas käimist juuksed võimalusel läbi loputada ning neid regulaarselt niisutada. Suvisel ajal tuleks kord nädalas teha niisutavat juuksemaski ning samuti võiks iga naise käekotti kuuluda UV-filtriga juuksesprei.» 

Suvise nahahoolduse tutvustuse ühe osana räägiti tänapäevasest haavahooldusest. BENU apteekidega koostööd tegeva Linus Medical esindaja Katrin Aas sõnul ei piirdu ammu juba tänapäevane haavaravi ja hooldus viinaga desinfitseerimisega. «Suvisel ajal kipub rohkem ette tulema ka erinevaid kukkumisi, kas jalgrattasõidul, metsaretkel või aias toimetades, mistõttu on mõistlik soetada endale käepärane haavaravi komplekt,» soovitab Aas. «Oluline on meeles pidada, et haavad paranevad kõige paremini niiskes keskkonnas ning esimese asjana oleks mõistlik haav leige voolava vee või soolalahusega ära puhastada. Seejärel tuleks haav ja seda ümbritsev nahk katta plaastriga. Plaastreid on apteegis müügil väga erineva suuruse, imavuse ja kujuga ning need valitakse vastavalt haava suurusele ja sügavusele. Seega soovitan keerulisemate ja tõsisemate haavade puhul apteegist sobivate toodete valikul nõu küsida.»

Soovitused, et päikesest oleks rohkelt rõõmu ja tervist:

  • Päikese käes viibides kasuta päikesekreemi, heledanahalise eestimaalasena eelista vähemalt 30-40 kaitsefaktoriga kreemi.
  • Kui kehal on palju sünnimärke, ära viibi katmata päikese käes kauem kui 5-10 minutit ning eelista 50 kaitsefaktoriga kreemi.
  • Lastel kasuta 50 kaitsefaktoriga päikesekaitsekreemi või spreid.
  • Uuenda päikesekaitsekreemi iga kahe tunni tagant.
  • Ära kasuta vana päikesekaitsekreemi, avatud kreem on kasutuskõlblik 6-12 kuud.
  • Päikesepõletuse korral kasuta jahutavat geeli või spreid.
  • Puhasta ja niisuta oma nahka regulaarselt.
  • Kanna päikese käes viibides peakatet ning kasuta juukseid ja peanahka niisutavaid tooteid.
  • Joo palju vett.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles