Kuus erinevust selles, kuidas mehed ja naised armuvad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kellegi uuega käima hakates on meil sageli tunne, et oleme sattunud emotsioonidekeerisesse. Värske romanss ajab pea segi, paneb südame põksuma ning kirglik seks köidab ühtmoodi nii mehi kui naisi. Ometi kogeb mees- ja naissugu sama asja erinevalt.

Psühholoog Nicki Martinez selgitab väljaandes AskMen.com, et meeste ja naiste ajud töötavad erinevalt. «Naised võtavad armastust emotsionaalsemalt ja intelligentsemalt,» räägib Martinez. «Naised võivad aja jooksul õppida armastama inimest, kelle vastu nad alguses tõmmet ei tundnud. Mehed aga vajavad, et kohe alguses oleks olemas tõmme, et nad üldse tahaksid end avada kellelegi, kellesse nad lõpuks armuda võivad. Naised on samuti armastuse suhtes mõistlikumad, samas kui mehed võivad «kukkuda» kohe ja korraga, kui ükskord need tunded saabuvad.»

Millised on siis meeste ja naiste jaoks kõige suuremad erinevused nende kahe olulise hetke – «Ma alles tutvusin sinuga» ja «Ma olen sinusse armunud» – vahel?

  1. Mehed on füüsilisemad. Ühest uuringust, kus küsitleti tuhandet meest ja naist erinevatel suhteteemadel, selgus, et kuigi välimus on oluline nii meeste kui naiste jaoks, siis meeste jaoks on esialgse tõmbe olemasolu palju olulisem. «Mees läheneb naisele, kellega ta tunneb füüsilist tõmmet ja siis õpib teda armastama,» ütleb Martinez. Muidugi on võimalik, et keegi võib aja jooksul muutuda atraktiivsemaks, aga alati püüab esimesena tähelepanu siiski välimus.
  2. Mehed on impulsiivsemad. Kui mees on jõudnud otsusele, et tahab selle naisega suhet või isegi abielu, paneb ta mängu kõik panused. Naised seevastu on analüütilisemad ning mõtlevad suhte püsimise üle pikemalt ja põhjalikumalt. «Mehed kipuvad impulsiivsemalt pea ees suhtesse hüppama, kui nad tunnevad, et side inimesega on tekkinud. Naised aga on pigem ettevaatlikumad ega torma asja ees, teist taga, enne kui nad kindlad pole, et asi töötab.»
  3. Mehed keskenduvad rohkem kirele. Pereterapeut Esther Boykin tõdeb, et uuringud on näidanud meeste kalduvust armastuses kirglikele külgedele keskenduda. «On kerge öelda, et ah, mehed on lihtsalt iharamad, aga armastus on mitme näoga ja kui keegi on kirglikum, ei tähenda see, et nad väärtustaks armastust kuidagi vähem või nagu oleks armastus meeste jaoks vähem tõeline.»
  4. Mehed väärtustavad nalja ja lõbu. Naisi tõmbab meeste poole, kes suudavad neid naerma ajada, aga naised on armastuse suhtes ka loogilisemad: nad tahavad teada, et tegemist on asjaliku inimesega mitmel tasandil. Teisalt ütleb Martinez, et mehed eelistavad enamasti partnerit, kelle seltsis saaksid nad lõõgastuda ja end mugavalt tunda, ilma et peaksid detailide üle liigselt mõtlema. Sel viisil tunnevad mehed end ka pikemas perspektiivis turvalisemalt ning julgevad end ajapikku rohkem avada.
  5. Mehed ei kipu alguses oma tundeid jagama. Suhte esimestes faasides võid sa kõiksugu asjadele mõelda (näiteks ühisele tulevikule), kuid mehed ei kiirusta neid mõtteid jagama. Martineze sõnul läheb meestel sageli aega, et end verbaalselt ja emotsionaalselt partnerile avada. Küll aga näitavad mehed sageli läbi tegude oma sooje tundeid (puudutused, ühised ajaveetmised ja muidugi seks), samas kui naised näitavad oma kiindumust välja teistel viisidel.
  6. «Ma armastan sind» ütlevad tõenäolisemalt esimesena mehed. See võib tunduda üllatav, kuid Boykini sõnul ütlevad just 70 protsendil juhtudest need olulised kolm sõna välja mehed. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles