Mis saab suhtest, kui optimist abiellub pessimistiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahe üksteist armastava inimese jaoks võib olla üsna muserdav avastada, et ühist keelt ei leita. Abikaasad võivad jagada küll sarnaseid eesmärke, kuid ei näe neid sihte tingimata ühtmoodi.

Sotsiaalpsühholoog Heidi Grant Halvorson on paljude selliste paaridega kokku puutunud. Tema sõnul on üpris tavaline, et üks kaaslane läheneb olukordadele edumeelselt – enda maailma ja sihte vaadates näeb, mida ta saavutada võib -, samas kui teisel partneril on pigem ettevaatlik suhtumine – mõeldes eesmärkidest näeb ta, mida kaotada võib, kirjutas psychologytoday.com.

Teisisõnu, ühe poole jaoks põhineb edu saavutustel, püüdlustel, tähtede poole pürgimisel ning endast parima andmisel, kui teise jaoks tähendab edu kohustuste täitmist, ohtude ja vigade vältimist ning usaldusväärselt käitumist.

Kumbki suundumus mõjutab suurel määral seda, kuidas mõtleme, tunneme ja mis meid motiveerib. Edumeelsed isikud on üldjuhul optimistid - kuna nad näevad igas olukorras võimalust midagi saavutada, suudavad nad ka mugavamalt riske võtta ning neid motiveerib enesekindlus ja kiitus. Nad töötavad kiiresti, loominguliselt ning haaravad võimalustest. Teevad ka palju vigu, kuid ei maga kunagi maha võimalust suurelt võita.

Ettevaatlikud inimesed on realistlikumad ja isegi pessimistlikud. Mõeldes, mida eri olukordades võib kaotada, hoiduvad nad riskidest ja valivad alati kindlama tee. Neid motiveerib ja ergutab pigem kriitika kui tasu – viimast nad segeli ei usalda. Kõige enam sütitab neid võimalus läbi kukkuda. Nad töötavad läbimõeldult, ettevaatlikult ja täpselt. Lisaks planeerivad alati kõike ette ning lükkavad harva midagi edasi. Nad ei kasuta küll iga võimalust, kuid oskavad tükkmaad edukamalt vältida katastroofi.

Abielupaarid kulutavad sageli palju enegiat ja külvavad suhtesse ebavajalikku vaenulikkust,kui vaidlevad, kumb asju «õigesti» näeb. Kui aga mõistate, et lähenete partneriga eesmärkidele lihtsalt erinevalt, siis suudate lõpetada tülitsemise selle üle, kellel on õigus.

Teil on lihtsam näha, mis on partneri vaatenurgas väärtuslikku, hindate üksteise arvamust ning hakkate rääkima teisele mõistetavas keeles. Parimates suhetes leitakse edumeelsuse ja ettevaatlikuse vahel tasakaal, kuna mõlemad omadused on elu nautimiseks vajalikud. Teie kaks hoolitsege selle eest, et pere saaks seigelda ja uusi kogemusi omandada ning teiselt poolt, et lapsed oleksid kasitud ja arved saaksid makstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles