Teadlased: isa vanus mõjutab last negatiivselt (1)

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tahad hilises vanuses isaks saada? Sellisel juhul pead hoolega jälgima, palju sa alkoholi tarbid!

Värske uuring leidis, et imikud võivad kannatada fetaalse alkoholisündroomi (FAS) all ka juhul, kui emad pole tilkagi alkoholi tarbinud. Teadlased jõudsid loogilise järelduseni – sel juhul tuleb vaadata isa otsa, vahendab news.com.au.

«Kuni 75 protsendil loote alkoholisündroomiga beebidest on alkohoolikutest isad,» ütleb teadlastemeeskonna juht Joanna Kitlinska. Tema sõnul mõjutab meeste joomine nende järeltulijaid negatiivselt ning tagajärjeks on väikese sünnikaaluga beebid, kellel on väiksemad ajud ja õpiraskused.

Georgetowni ülikooli raportis viidatakse ka varasematele uuringutele, milles on leitud, et üle 40-aastaste meeste järglased on viis korda tõenäolisemalt autistid, kui 30-aastaste ja alla selle isade lapsed, mis tõestab, et bioloogiline kell on ka meestel olemas.

«Meie uuring näitas, et isade elustiil ja vanus peegelduvad molekulides, mis kontrollivad geenifunktsioone. Sel viisil ei mõjuta isa mitte ainult oma otseseid järeltulijaid, vaid ka tulevasi generatsioone,» selgitas Kitlinska ja lisas, et vanu isasid on seostatud ka lastel esineva diabeedi, ülekaalu ja ajuvähiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles