Mis on vihaste tekstisõnumite saatmise ohud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varem oli nii, et kui tahtsid kellelegi miskit öelda, olid sunnitud seda tegema näost-näkku või vähemalt telefonitsi. Tänase tehnoloogia abil saame aga vältida üpris ebameeldivaid vestlusi ning edastada enda mõtted tekstiga.

Kui me ettevaatlikud pole, võivad meie sõrmed tõsist kahju teha, rõhutas suhete ekspert Stephanie Florman portaalis galtime.com. Eriti, kui isikul on kalduvus passiiv-agressiivselt käituda.

Flormani sõnul annab sõnumite saatmine sellisele inimesele petliku emotsionaalse turvatunde. Kirjutamisega hoidutakse sõnumisaaja reaktsiooni nägemisest ja kuulmisest. Sel teel jääb passiiv-agressiivne isik enda karistamisviisi tagajärgedest kaugeks.

Lisaks distantsi säilitamisele võib isik kasutada sõnumite saatmist vestluse kontrollimiseks, tähendas ekspert. Teadvustades, mida ja millal tahetakse, võidakse hoida vestlust ühepoolsena. «Passiiv-agressiivne lükkab su pigem eemale, kui vaatab iseendasse ning riskib sul temasse näha ja haiget saada,» selgitas ta.

Mis kõige olulisem, see süvendab sõnumisaatja nägemust, et suheldakse elutu objektiga, mitte tunnetega inimesega. Mida siis teha, kui leiad end passiiv-agressiivse tekstisaatja – olgu ta armsam või sõber - ohvrina ?

Florman pakkus välja järgmised soovitused.

  • Ära vasta sõnumitele. Jäta tekstisõnumid ebaolulisteks vestlusteks.
  • Helista ja räägi enda kavatsustest. Anna talle teada, et ta on sinu jaoks oluline, suhe on sulle tähtis ning püüad temani jõuda, et vestlusest edasi liikuda ja suhet parandada.
  • Võta vastutus. Selle asemel, et kasutada sõna «sina», räägi minavormis. Jää enda tunnete ja tema käitumise juurde. Kui tegid nii (tema käitumine), siis tundsin nii (sinu tunded).
  • Kaitse enda piire. Sa ei pea selgitama, miks tahad temaga elutervelt vestelda.
  • Vabane enda õigustamisest. Passiiv-agressiivne isik peab tegema nii, et sul poleks õigus. Parimal juhul laseb ta sul enda emotsioonidest rääkida.
  • Ära võta nende veidrusi isiklikult. Passiv-agressiivne tüüp peab hoidma kaugust ja tõukab su eemale. Pigem teeb ta seda, kui laseb su endale lähedale ja saab haiget.
  • Ole usaldusväärne. See inimene ei usalda ning otsib võimalusi, et sind ebausaldusväärseks tembeldada. Anna endast parim, et olla võimalikult aus ja järjekindel.
  • Keskendu endale. Passiiv-agressiivseid inimesi tõbavad ligi madala ensehinnanguga isikud. Seega leia võimalusi enda enesekindluse tõstmiseks.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles