Lill pole loll

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lillelõhnad tunduvad süütukesed ja õrnad, kuid on tegelikult väga võimsad mõjutajad. Nii putukad, loomad kui ka inimesed – kõik me tantsime lillede pilli järgi!

Lilled pole mitte ainult lõhna poolest ligitõmbavad – nad on ka ilusad, värvikad, igas mõttes atraktiivsed. Nagu naised, eks? Looduses aga niisama toretsemist ei toimu. Lilledel on vaja ilus olla, et meelitada ligi putukaid. Vastasel juhul pole lilledel võimalik paljuneda, tolmeldamine toimub üksnes teisi ära kasutades. Lillel pole muud valikut, ta on jalgupidi maa küljes kinni ega saa ise ringi tatsata ja oma seemneid külvata, ta sõltub täielikult kõrvalisest abist, et ellu jääda. Nii ongi lilled kavalasti välja arendanud erilise talendi: lõhna abil valitsevad nad maailma ja saavutavad, mida soovivad.

Ilu meelitab, lõhn käivitab

Lõhn on oluline konkurentsieelis. Ilu on küll meeldiv vaadata, kui lõhn on palju võimsam jõud! See ei lase sul niisama imetleda, vaid tõukab tegutsema. Aroom köidab meele, tõmbab ligi vastupandamatu jõuga, ei lähe isegi aastaid hiljem meelest. Silmamälu kestab vaid neli sekundit, lõhnamälu on aga pea eluaegne. Pole ka ime – see puudutab meie patusemat pärisosa, instinkte, mis on seotud ellujäämise ja paljunemisega.

Tuntud ligitõmbajad on roos, gardeenia, pojeng ja magnoolia. Lootoslille peeti armastuse õieks juba iidses Egiptuses ja templitantsijatarid kasutasid selle lõhna jultunult –  võrgutamiseks. Eksootiliselt lõhnavaid õied Polüneesia saartelt virgutavad kirge ja uinutavad meeli, nii et argised mõtted hajuvad. Eri lillelõhnatüüpe on avastatud üle 500, parfüümimaailm segab neist kokku üha uusi ja uusi lummavaid bukette. Kui otsid aga midagi tõeliselt mõjuvat, eelista aroome, mille aluseks on looduslikud komponendid. Tänapäeval saab paljusid lõhnu ka sünteesida, see on odavam ja võib päris hea tulemuse anda, kuid meie sügavamaid instinkte see ei kõneta.

Lillede salakavalad taktikad

Lõhnade ahvatleva rolli kõrval on neil aga ka salakavalamaid jooni. Paljud aroomid mõjuvad ligitõmbavalt ja meelitavalt, kuid on kergelt mürgised. Innukalt õiele kihutanud putukas muutub uimaseks ja tolmeldab seal õige põhjalikult, enne kui toibub ja märkab taas minema lennata. Inimestele mõjuvad seda tüüpi lillelõhnad täpselt samal viisil – joovastavalt.

Kõik me oleme tajunud, kui nauditavalt ja magusalt paitavad meeli maikellukesed, nartsissid, liiliad, hüatsindid… kõik need kaunitarid on aga mürgised ja nende uimas uinuda ei tasuks.

Lillelõhnu on ohtralt kasutatud ka maagilistes rituaalides ja religioonis, sest nende mõju on sõna otseses mõttes vastupandamatu. Sa ei pruugi kuuletuda sõnale, kuid piisavalt kauaks aroomi mõjuvälja jäädes alistud lõhnale, tahad sa seda või mitte.

Kõige lummavamad lõhnad looduses kuuluvad sageli valgetele õitele. Seegi pole juhus – nad on värviga peibutamise asemel valinud kindlama viisi ellu jääda. Lisaks pole lõhn terve päeva jooksul sarnane, vaid tugevneb õhtuti, mil valge on kõige märgatavam – õhtul ringi uitavad putukad leiavad nende juurde kindlasti tee. Naistestki armastavad valget… kes? Süütud inglikesed? Vale puha! Hoopis enesekindlad võrgutajad, kes teavad, et nende võlu on kõikevõitev.

On aroome, mida armastame, ja teisi, mida üldse ei salli! Astmaatikud ei talu paljusid lillearoome, ärritajate esirinnas on hüatsint, sirel ja kannike, mis võivad lausa hingamisraskusi esile kutsuda. Allergikutel tasuks valvas olla näiteks gerberate ja krüsanteemidega. Usalda tunnet – kui lillelõhn sulle ei meeldi, pole see ilmselt kasulik ka sinu füüsilisele ja vaimsele tervisele.

Armasta mind, ära söö!

Inimesed, loomad ja putukad pole lõhnataju poolest kaugeltki hingesugulased. Eks me kõik ole näinud, millise vastupandamatu ahvatlusena mõjub putukaparvele värske kaka. Sama aroomiga sind ööklubis vaevalt edu saadaks. On palju lõhnu, mida putukad loevad meeldivaks, inimesed mitte. Enamasti intensiivsed, animaalsed lõhnad. Aga kui sama komponent on tillukeses annuses lõhnabuketti peidetud, mõjutab see meeli ometi. Muskus on siin heaks näiteks.

Tugevatel lõhnadel on lille jaoks ka kaitsefunktsioon. Putukatele see meeldib, kuid taimetoidulistel loomadel võtab ära igasuguse isu seda lille nahka panna. Mõrkjad ja intensiivsed aroomid tekitavad tunde, et see ilus õis pole küll söömiseks sobilik. Orhideed ja sirelid on selles peenes kunstis iseäranis osavad.

Kaitsevõimete hulka kuulub ka mitmete lillede võime hävitada õhust haigustekitajaid. Lill teeb seda muidugi enda huvides, kuid kasu saavad inimesedki. Näiteks on jasmiinil ja roosil tervendavaid omadusi, need noorendavad, leevendavad stressi ja arstivad kurvameelsust. Mõnda lõhna kandes tunned selgelt, kuidas meeleolu paraneb.

Inimestena on meil lillede ees palju eeliseid – saame ise liikuda ja kontakte luua, kuid lõhnamise meistriklassis jääme õitele siiani haledalt alla. Sellest pole aga lugu, sest võime end hõrgu lillelõhnaga üle valada ja nautida samu hüvesid mis lilled.

Foto: Tootjad

Dior Poison Girl EDP

Mürgine ja võrgutav? Ära usalda lilli ega kõige ilusamaid naisi! See kibemagus segu on saatanlikult lummav. Tooni annavad mõrkjas apelsin, Damaskuse roos ja tonkauba.

Rancé Francois Charles EDP

Legendaarse lõhnamaja meistriteos on heaks näiteks sellest, et lilledega lummamine pole vaid naiste pärusmaa. Napoleoni ainsale pojale pühendatud parfüümis segunevad lavendel, nelk ja jasmiin sügava seedripuu lõhnaga.

Hermès Le Jardin de Monsieu Li EDP

Lillelõhnamaailmas vaevalt leiab teist nii erilist aroomi – kastevärske, lilleline lõhn on kerge, kuid võimsalt kütkestav. Jasmiin, ploomipuud, bambus, voolav vesi. Üks säravamaid Hermèsi aiaparfüümide sarjast.

The Body Shop Polynesian Island Tiaré EDT

Lummav, eksootiline ja meelas lillepilv, mis loob isegi hallis päevas kandja ümber justkui eksootikasaare puhkuse mulli. Ahvatleb kallistama ja kandjagi mõtted eksivad romantika radadele. Tiaré aroom on väga eriline, kirgas ja meeldejääv.

Foto: Tootjad

Nina Ricci L’Extase Caresse de Roses EDP Légère

Ihaldusväärne ja häbematult võrgutav lillelõhn. Õrn, kuid mõjuvõimas, nimes mainitud kergusest pole siin palju juttu – imbub sõõrmeisse ja vangistab meeled. Kordumatu kokteil roosi, pojengi, kannikese ja muskuse nootidest.

Bottega Verde Peonia Splendida EDT

Pojengi lopsakate kroonleheridade tõttu hüütakse teda vahel rasedaks roosiks. Lõhnalt on ta emotsioonide juhtimise kuninganna – sametine, võimas ja romantiline aroom pühib peast kõik argise ja avab meeled tundetulvale.

The Body Shop British Rose EDT

Roose on saja eri lõhnaga! Inglise roos on peen, ahvatlev ja pisut kõrk. Looduspuhtad lõhnakomponendid pärinevad Inglismaa farmist ja korjatakse käsitsi. Roosile lisavad sügavust bergamott ja soe muskus.

Dolce&Gabbana Dolce Rosa Excelsa EDP

Traditsiooniliselt naiselik, värskelt avanenud roosi aroom. Maagiat lisavad valge nartsiss, vesiroos ja papaiaõis, põhjas tibake puidu ja vürtside soojust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles