Paljude arvates seisneb kõikide ülekaaluliste probleem selles, et nad söövad liiga palju ja liiguvad liiga vähe. Alkohoolikud seevastu vajavad ravi. Ent kas need kaks häiret on tõepoolest nii erinevad?
Sõltuvuskalduvusega inimesest võib kergelt saada ka toidusõltlane
Kas on võimalik, et populaarne, suurtes kogustes suhkrut ja soola sisaldav rämpstoit võib tekitada samuti sõltuvust? Kas inimesed, kellel on eelsoodumus alkoholi- ja narkosõltuvuse tekkimiseks, võivad sama kergesti langeda ka liigsöömise lõksu?
St. Louise’is asuvas Washingtoni ülikooli arstiteaduskonna teadlased analüüsisid kahe mahuka, üleriigilise haardega uuringu käigus USA täiskasvanutelt kogutud andmeid alkoholismi esinemise kohta nende perekondades, vahendab kliinik.ee NY Timesi.
Mõlemad küsitlused hõlmasid umbes 40 000 inimest. Esimene toimus aastatel 1991 ja 1992 ning teine kümme aastat hiljem, aastatel 2001 ja 2002.
Esimese uuringu andmete põhjal ei olnud perekonnas ilmnenud alkoholismijuhtumid ja ülekaalulisus omavahel seotud. Kuid hilisemast küsitlusest selgus, et need, kelle perekonnas esines alkoholismi, olid 30–40 protsenti suurema tõenäosusega ülekaalulised kui need, kelle perekonnas ei olnud seda probleemi ette tulnud.
Psühhiaatria abiprofessor Richard A. Grucza Washingtoni ülikoolist selgitas, et neid kaht uuringut lahutava aastakümne jooksul on toitumiskeskkond muutunud veelgi enam ülekaalulisust soodustavaks.
Tema sõnul on peasüüdlaseks tõenäoliselt meie tarbitava toidu omadused ja selle kalduvus mõjutada just sõltuvushaige ajutalitlust iseloomustavaid motivatsioonisüsteeme.
Teatud toidud – eriti need, mis on suhkru-, soola- ja rasvarikkad ning teadlikult tarbijale eriti ahvatlevaks muudetud – võivad toimida teguritena, mis panevad sõltuvuskalduvusega inimesi üle sööma, käivitades nende ajus primitiivsed motivatsioonifunktsioonid ja tugevdades sõltuvuskäitumist.