Surrogaatema sünnitas nelja aasta jooksul kolm kaksikutepaari

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsten Langhammer
Kirsten Langhammer Foto: TNS/St. Louis Post-Dispatch/TNS/Sipa

40-aastane Kirsten Langhammer aitab hea meelega neid, kes ise lapsi ei saa ja on olnud surrogaatema juba kolm korda. Iga kord sünnitas ta kaksikud. 

Kirstenil endal on kaks last ja armastav abikaasa, kes teda meelsasti toetab. Lapsed, keda ta teiste jaoks kandis, ei ole osa tema perest. Gestatsiooniline ehk osaline asendusemadus tähendab seda, et asendusema ei ole lapsega bioloogiliselt kuidagi seotud ja tema emakasse siirdatakse kehaväliselt viljastatud embrüo. 

Kirsten Langhammer ütles naljatades Daily Mailile et tal on maagiline emakas, sest iga kord siirdati temasse kaks embrüot ja kõigist neist arenesid terved lapsed. Asendusemana sünnitas ta kolmandat ja viimast korda tänavu aasta alguses.

Maaklerina töötav naine ei tee seda enda sõnul raha pärast. Ka ei naudi ta iga hinna eest rasedust, nagu võiks arvata. Teiste lapsi on ta olnud nõus kandma seepärast, et peab seda enda kutsumuseks ja tahab aidata neid, kel pole võimalik ise sünnitada. «Kõik arvavad, et mulle meeldib rase olla, see pole tõsi, mulle meeldib sünnitada,» ütles ta.

Asendusemaks hakkamise mõte hakkas idanema sellest, et tema vend oma naisega ei saanud lapsi. Kuigi vend ei palunud, oleks Kirsten vabalt olnud nõus venda aitama. Õnneks ei olnud nende olukord ka nii kriitiline kui paljudel teistel. Selleks, et hakata surrogaatemaks, täitis naine veebis avalduse, andis hulga vereproove, läbis vaimse tervise teste ja lõpuks valis välja pere, kellega tundis suurimat sidet. 

Pärast beebide sündi ei ole Kirstenil tekkinud mingeid emotsionaalseid probleeme. «Ma ei ole kunagi mõelnud, et need oleks minu lapsed,» selgitas ta. «Mul pole olnud mingeid probleeme laste üle andmisega, sest nende vanemad on neid nii kaua oodanud.»

See, et iga kord on sündinud terved kaksikud, on tegelikult üsna haruldane. Arstid on Kirstenile öelnud, et tal on «ilus» emakas. Vaatamata korduvatele rasedustele pole sel arme. «Nad ütlesid, et ma nagu polekski varem lapsi saanud. Võib-olla ma olen väga kiire taastuja,» oletas ta.

Naine suhtleb aeg-ajalt kõigi kolme perega ja hiljuti soovis ta esimesele kaksikutepaarile veebikõne kaudu neljandaks sünnipäevaks palju õnne. Samas saab ta enda sõnul igati aru, kui pered otsustavad temaga edasi mitte suhelda. 

Hoolimata headest kavatsustest on naine saanud ka palju kriitikat. Tema oma äi keeldub poja perega suhtlemast ja ei ole nendega neli aastat sõnagi vahetanud. Esimese asendusemaduse eest sai Kirsten 28 000 dollarit, lisaks kaeti rasedusega seonduvad kulud. Tema sõnul oleks aga «hull» seda ainult raha pärast teha. «Inimesed arvavad, et me teeme seda raha pärast, aga see ei ole meie motivatsioon, hull oleks nii mõeldagi… Äi on väga usklik ja arvab, et inimesed ei peaks selliseid asju tegema. Meid on palju hukka mõistetud ja öeldud, et me läheme põrgusse. Minu poolest võivad nad mõelda, mida tahavad, sest mina tean, et ma ajan õiget asja ja ma olen teinud õigesti.»

Oma laste küsimustele on Kirsten abikaasaga vastanud lihtsalt ja napilt ning kui lapsed rohkem ei päri, ei lasku nad liigsetesse selgitustesse. Tänavust sünnitust peab Kirsten viimaseks ja ei usu, et seda enam teeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles