Rulluisuvõhiku viis peamist küsimust vastatud

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Millised saapad ja kui suured rattad? Millise numbriga laagrid? Keppidega või ilma? Võhiku küsimustele vastab Eesti parim rullimees Kert Keskpaik.

1. Millised saapad valida?

Rulluisuvarustust valides on kõige tähtsamad õiged rulluisusaapad. Saapaid ostes tuleks neid kindlasti enne jalga proovida, korralikult paelad kinnitada ja kui võimalik, siis poes paar tiiru teha ja katsetada, ega jalal valus ole. Eriti oluline on see madalate carbon- ehk süsiniksaabaste puhul, kuid ka kõrgeid saapaid ostes on vahel raske kohe sobivaid leida.Samuti võivad eri tootjatel olla suurused erinevad. 

2. Millised on sobivad rattad? 

Rattad ja laagrid tuleks valida selle järgi, kus ja mis eesmärgil sõita tahetakse. Sellel, kes soovib niisama oma lõbuks sõita ja treenida, võiks uisuratta suurus alata 80 millimeetrist. Kel aga plaan tulevikus võistlustel osaleda, peaks eelistama 100 mm või suuremaid rattaid. 

Foto: 
Foto: Foto: Vida Press

3. Kuidas valida laagreid ja raami? Mida suurem on laagri number (nt ABEC-5, -7 või -9),

seda suuremat pöörlemiskiirust laager võimaldab. Samas pole mõtet ABEC-numbrit ületähtsustada, sest rulluisuratas ei saavuta kunagi nii suurt pöörlemiskiirust, et näiteks ABEC-5 ja ABEC-7 vaheline erinevus tuntavaks muutuks. Harrastusrulluiske ostes tasub otsida ABEC-5 või ka ABEC-3 laagritega mudeleid. Rulluisuraame on nii plastist, süsinikust kui ka metallist. Kui rahakott vähegi kannatab, ära vali plastraami! Raami juures on peale kerguse oluline ka jäikus ja plastraamil pole seda piisavalt. 

4. Kuidas ennast turvata? Kõik rulluisutajad peaksid kandma kiivrit! Kiiver olgu kogu aeg peas, isegi siis, kui liikuda kiirusel viis kilomeetrit tunnis. Olen näinud mitmeid kukkumisi ja õnneks on uisutajatel kiiver peas olnud, mis on nad halvimast päästnud.Peale kiivri võiks kanda veel randme-, põlve- ja küünarnukikaitsmeid. Osa tootjaid teeb spetsiaalseid pükse, millel on ka tagumiku jaoks kaitsmed olemas.  

5. Kas varustus aitab kiiremini sõita? 

Kes soovib kiiresti sõita, peaks valima madalama saapaga süsinikust uisu. Kes aga lihtsalt enda lõbuks sõitmas käib, sellele sobib kõrgema säärega fitnessuisk.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles