Kuidas olla toeks sõbrannale, kes langes seksuaalrünnaku ohvriks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuaalrünnakute ohvrid tunnevad tihtipeale, et nad on täiesti üksi. Vahel ei julge nad teistele oma murest rääkidagi, sest nad kardavad, et neid ei usuta, hakatakse kritiseerima või eemale hoidma. 

Tegelikult vajab inimene sellisel ajal tuge. Kui sinu sõbranna on seksuaalrünnaku ohvriks langenud, siis siin on mõned soovitused, kuidas talle toeks olla, kirjutab YourTango.

1. Usu teda

See soovitus ei ole iseenesest ju midagi erilist, aga kõige esimene ja kõige olulisem asi on see, et sa usuksid oma sõbrannat. Ära sea tema juttu kahtluse alla. Ära survesta teda pisiasju paljastama, isegi juhul, kui sa teda ei mõista. Ühest uuringust selgus, et vaid 2-10 protsenti vägistamisjuhtudest on väljamõeldised, mis näitab seda, et sa ei pea oma sõbranna aususes kahtlema.

2. Kuula, kui ta tahab rääkida

Kui sõbranna pöördus sinu poole, siis ilmselt ta usaldab sind. Ajapikku võib ta end sinuga üha vabamalt tunda ja räägib sulle järjest rohkem, mis temaga juhtus. Aga ära käi talle peale, et ta sulle räägiks, kui ta ei soovi seda teha. Ole temaga, ütle talle, et oled valmis teda kuulama, kui ta tahab rääkida.

3. Kui ta ei oska sellest rääkida, aita tal õigeid sõnu leida

Seksuaalrünnaku ohvril võib olla läbielatust raske rääkida, sest ta ei osa seda sõnadesse panna. Võib-olla ta ei tea, et tegemist oli seksuaalrünnakuga, võib-olla ta eitab juhtunut. Ohvri jaoks muudab asja kergemaks see, kui sa aitad tal sellele teole nime anda. Sinu asi ei ole öelda, mida sõbranna koges, ta peab ise seda kirjeldama. Aga sa võid pakkuda talle õigeid sõnu, kuidas sellest rääkida.

4. Tuleta talle meelde, et see polnud tema süü

Palun tuleta oma sõbrannale meelde, et tema pole juhtunus kuidagi süüdi. Tema ei palunud kellelgi end rünnata või vägistada. See on täielikult ründaja süü. Sõbrannal on seda vaja kuulda ja sellised meeldetuletused on tema jaoks olulised. Ilmselt on ta veidi hirmul, sest ühiskonnas on välja kujunenud teatud vägistamiskultuur ja sageli leitakse, et ohver ise tarbis liiga palju alkoholi, riietus liiga paljastavalt, läks üksinda kohta, kuhu ta poleks pidanud minema jne. Paljud meist teavad, et sellised väited ei ole tõesed, ohvrid pole ise selles süüdi, aga pärast rünnakut võib olla raske inimesel seda meeles pidada.

5. Kui ta on otsustanud politsei poole pöörduda, paku end talle toeks kaasa

Seksuaalrünnakust politseile avalduse tegemine võib ohvri jaoks olla üks raskemaid ja hirmutavamaid asju. Ole talle sel ajal toeks ja kui ta soovib, mine temaga jaoskonda kaasa.

6. Aita tal eemalduda kohtadest ja olukordadest, mis rünnakut meenutavad

Pärast rünnakut võib olla väga palju asju, mis seda kohutavat kogemust meelde tuletavad. Näiteks üks neiu, keda vägistas taksojuht, tardus tänaval iga kord, kui takso temast mööda sõitis. Kuigi see rünnak leidis aset juba mitu aastat tagasi, tekitavad taksod temas endiselt ebamugavust. Kui märkad, et mingi asi, olukord või koht kutsub sõbrannas esile negatiivseid tundeid või ta läheb pingesse, ürita teda sealt eemale juhtida. Näiteks vii ta ruumist välja ja kinnita talle, et see sündmus ei kordu ja et ta ei kohtu uuesti oma ründajaga. 

7. Aita tal leida tugigrupp või terapeut

Pärast rünnakut on ääretult oluline see, et ohver leiaks hea tugisüsteemi. Üks variant on pöörduda terapeudi poole, kellel on selles valdkonnas piisavalt kogemusi ja kes oskab seksuaalrünnaku ohvrile toeks olla. Kui sõbranna pole varem terapeudi juures käinud, julgusta teda seda tegema, sest tegelikult on see väga hea ja vajalik kogemus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles