Mehed räägivad: mida tegelikult mõeldakse kohtinguäpi sõnumitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ian on 27aastane nägus noormees. «I’m interested in getting to know the real You,» kirjutab ta oma profiilis enda iseloomustamiseks. See on kõik, mida ma tema kohta tean, räägib kohtinguäpi Pairby kaasasutaja Mari.

Kohtinguäpi kasutaja Ian
Kohtinguäpi kasutaja Ian Foto: Erakogu

«Hey crazy dog lady,» tsiteeris Ian sõnumit saates minu enda profiilil kirjutatut. Sellele järgnes teravmeelsete kommentaaridega põgus, kuid humoorikas vestlus.

Pärast esmast sõnumitevahetust me Ianiga rohkem kontakti ei otsinud. Ilmselt poleks me rohkem suhelnud, kui ma paar nädalat hiljem ise temaga ühendust poleks võtnud, et uurida mehe vaatevinklit kohtinguäpi kasutamise kohta.

Ian võib olla väga armas inimene, kuid kõik mida ma temast tean, on need pildid ja sõnumid. See ei erista teda kuidagi teistest match’idest, mis ootavad vastuseid.

Sõnum on nii banaalne

«Tere, kuidas läheb?» saadab Mati mulle teate Facebooki, olles nüüd üks kuuest lugemata teatest. Nendele lisanduvad WhatsAppi sõnumid, SMSid ja e-kirjad.

Sõnumimassides orienteerumiseks sorteerin kiirelt välja olulise. Otsene küsimus saab otsese vastuse. Hägused sõnumid või niisama vestlused lasen üle.

Rahuliku südamega kustutan Mati sõnumi ära.

Jah, ma isegi ei vastanud sellele. Mu käitumine oleks äärmiselt ebaviisakas, kui oleksime kohtunud isiklikult või ta oleks helistanud. Sõnumina on see OK.

Mitte, et mul Mati vastu midagi oleks. Kohtasin teda paar nädalat tagasi mingil üritusel, kus sai põgusalt vesteldud. Ma ei tea tema kohta muud, kui praeguseks pea ununenud häguselt positiivne esmamulje.

Miks ma siis sedasi käitun?

Sest sõnum on nii igapäevane, isegi labane. Selle saatmine ei vaja julgust. Sõnum pole midagi erilist.

Nii naised kui mehed on kurtnud tüütavate vestluste alguste kohta, kui oleme Pairby test-gruppides uurinud kohtinguäppide kogemuste kohta. «Mul on kõrini nendest «Tere!»-sõnumitest,» räägitakse kui ühest suust.

Andestamatu meedium

Minu vestlus Ianiga ei ületa labasuse lävepakku ainuüksi suhtlusvahendi tõttu, olgu meie vestlus nii teravmeelne ja humoorikas kui tahes. Sõnumeid on lihtsalt raske tõsiselt võtta.

Ianiga pikemalt rääkides selgub aga, et ta võtab suhtlemise alustamist üsna tõsiselt. «Ma räägin ühe inimesega korraga. Tundub kentsakas, et match’id väga paljudega ja kedagi otseselt tundma ei õpi,» usub ta, et kohtinguäpi kasutamist on täiesti võimalik sügavmõtteliseks teha ja kohata inimest, kellega on midagi ühist, on hea koos olla ja võib-olla sealt edasi midagi aretada.

Isiklikult kohtudes näeme inimese kohta vihjeid, milline ta on ja kuidas vestlus läheb, sealhulgas, kas ta keskendub sinuga rääkimisele või on samal ajal pooleli veel kümme vestlust.

Kohtinguäpi kasutaja Kristo
Kohtinguäpi kasutaja Kristo Foto: Erakogu

31aastane Kristo soovib vestlust alustades luua sügavamat kontakti. «Kui piltidelt või infost leiab ühiseid huvisid, on muidugi tore. Kui seda pole, siis üldiselt: kui ise midagi huvitavat ja humoorikat kirjutada, aitab see kindlasti hästi vastuseid saada. Kuid selle peale ka alati ei tule,» tõdeb Kristo. «Siis olen lihtsalt aus. Etem ikka, kui ühe-kahesõnalisi tervitusi saata. Hea oleks kuidagi siiski välja paista või erineda,» räägib ta.

Kristo üritab läbi talle võimaldatud kanali luua vestluspartnerites erilise tunde. Ta võitleb aga meediumiga, mis selle juba eos välistab.

Teisel pool ekraani olevale inimesele näib napp «tere» tüütuna ja pikem tekst on ilmselge copy/paste, kuna «keegi ei viitsi ju nii palju aega veeta ühe profiili tundmaõppimisele ja trükkida midagi tähendusrikast», nagu arvavad enamik kohtinguvõrgustike kasutajaid.

Naine, näita, kes sa oled!

Kõik mehed, kellega rääkisin, tunnistasid, et suhtlust on keeruline alustada. Vähe on infot, mille põhjal individuaalselt läheneda.

«Mida rohkem naine või ka mees julgeb näidata seda, kes ta päriselt on, seda parem. Seda lihtsam on selle vähese informatsiooni põhjal valikut teha,» arutleb Ian.

Uurisin Ianilt, miks just need pildid ja selline tekst profiilis?

«Suuresti tunde pealt. Mul oli ka veidi kopp ees pealiskaudsusest ning tahtsin midagi enamat. Päriselt kedagi tundma õppida. Sügavust. Tundus olevat hea mõte näidata ka rohkem ennast päriselt sellena, kes ma olen. Üks pilt on näiteks tehtud selle ajal, kui ma olen kurb. Hetk, millal ma olen väga lähedal oma päris olemusele. Kõik see muu väline jura sulab ära ja siis jäädki ainult Sina ise.»

Kohtinguäpi kasutaja Mairon
Kohtinguäpi kasutaja Mairon Foto: Erakogu

29aastase Maironi kohtinguäpi profiilis on neli pilti, mis näitavad teda erinevates tegevustes – triiksärgis esinemisest kuni selfini, mis tehtud koeraga metsas jalutades. Lisaks on ta äpiga ühendanud oma Instagrami konto, kus näeb lisaks pilte võitluskunsti treeningutest ja koertega koos veedetud aegadest.

Mairon ei alusta kunagi vestlusi ise.

«Ma ei oska midagi öelda. «Yo mis teed»-sõnumeid on kõik kohad täis,» räägib ta. Kogemus on Maironile näidanud, et naised alustavad vestlusi küll.

Naiste vestluse algused ei erine meeste omast kuidagi. Tüüpilised on kahjuks siiski «Ciao!» ja «Hei!».

Siit järeldus: et su kohtinguäpis veedetud aeg oleks mõnus ja uued tutvused sisukad, püüa rohkem olla ise, ära jää ootama, et keegi viitsiks vastata lihtsale tervitusele ning lähene originaalselt. See avab kindlasti rohkem uksi kui tühipaljas «mis teed».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles