Tegelik põhjus, miks pruudid kannavad valget loori

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljude pulmatraditsioonidega on nii, et me oleme need üle võtnud oma vanematelt ega mõtle pikalt sellele, kust on üks või teine traditsioon alguse saanud. Tegelikult on igal kombel oma sünnilugu.

Kas sina näiteks tead, miks hakati pulmades kasutama pruutneitsisid? Pruutneitsid olid pulmas selleks, et kurje vaime segadusse ajada ja et kurjad vaimud ei saaks pruudi tähtsat päeva ära rikkuda. Nüüd on selgeks tehtud seegi, miks kannavad pruudid abielludes valget loori, kirjutab Cosmopolitan.co.uk.

Loorid muutusid populaarseks Rooma impeeriumi ajal, ent siis oli värvivalik sootuks teine. Nimelt kaeti pruut üleni punase linaga, et jääks mulje, justkui ta oleks leekides. Usuti, et see ajab kurjad vaimud eemale.

Loori hakatigi kasutama selleks, et pruuti maskeerida ja kurjade vaimude eest kaitsta. Loor pakkus kaitset ka peigmehe eest, kes ei tohtinud naise nägu näha enne, kui abielu on sõlmitud. See hetk, mil värske abikaasa oma naise näolt loori tõstab, pidi sümboliseerima seda, et isa asemel kuuletub naine nüüd enda mehele.

Ühe teooria kohaselt pidid pruudid kandma loori ka seetõttu, et loor muutis pruudi riietuse natuke raskemaks ja see pidi kindlustama, et naine ei jookseks pulmast minema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles