Aastalõpupidustuste jook mõjub hästi südamele, silub nahka ning teeb rohkematki!
Šampanja viis üllatavat kasu tervisele
Health.com tõi välja šampanja viis kasulikku mõju.
Tervem süda
Ühe Inglismaa ülikooli uuring leidis, et šampanja ja teised vahuveinid võivad vähendada südamerabanduse ja insuldi riski, kuna joogis sisalduvad polüfenoolid aitavad vererõhku alandada.
Psühholoogiadoktor Jeremy Spenceri sõnul tuleks kasuliku mõju avaldumiseks juua klaasike nädalas. Kuid ära luba endale üle ühe õhtu jooksul – nagu alkoholi puhul ikka, kahjustab liigtarbimine tervist.
Pingul nahk
Teine põhjus rõõmustamiseks: süsihappegaas šampanjas aitab nahka pinguldada ning polüfenoolid võitlevad punetusega.
The Grapeseed Company asutaja ja tegevdirektor Kristin Fraser Cotte soovitas vannimõnudeks järgmist retsepti:
- sega kausis üks tassike piimapulbrit ja pool tassi Epsomi soola;
- lisa tass või rohkem vahuveini (kallima toote peale pole priisata vaja);
- juurde supilusikatäis mett, mida soojenda enne 30 sekundit mikrolaineahjus.
- Sega komponendid ja vala jooksvasse vannivette.
- Kui vann on vett täis, lisa roosiõielehed, mis on looduslikud pehmendid ja niisutavad nahka.
- Et heaolu kahekordistada, rüüpa vannis klaasike šampanjat.
Tõstab tuju
Vahuveini looduslikud koostisosad võivad meeleolu parandada, kui juua mõõdukalt, selgitas doktor Tran Ky. Et šampanja positiivset mõju tõsta, joo seda kalaroa kõrvale. Karge maik sobib ideaalselt meretoitudega. Rasvased kalad – näiteks lõhe ja makrell – sisaldavad rohkelt ka omega-3-rasvhappeid, mis samuti rõõmsaks teevad.
Salatikaste
Kui pidustustest on jooki külmkappi alles jäänud, kasuta seda maitsva ja kerge vinegreti tegemiseks. Šampanjat võib kasutada apelsini- või teiste puuviljamahlade asemel – lisab maitset ning pole lääge.
Pealegi vähendab joogi happesus õli tihedust ning salat maitseb kergema ja lahjemana kui teiste kastmete puhul.
Kergem kaal
Figuurisõbraliku peojoogina vali vahuvein. 12 sentiliitris kuivas šampanjas sisaldub umbes 78 kalorit, mis teeb sellest ühe kalorivaesema veini.