Uuring: 96 protsenti naistest kogeb süütunnet iga päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui jätsid trenni vahele või unustasid sel nädalal emale helistada, tunned end arvatavasti praegu veidi süüdi – eriti kehtib see uuringu andmeil naiste kohta.

Selgus, et üle 96 protsendi naistest kogeb vähemalt kord päevas süütunnet ning ligi pooled neli korda päevas, vahendas DailyMail.co.uk.

«Kogu-aeg-süüdi» generatsiooni uurides näitas küsitlus, et naised nuhtlevad end igapäevaselt sõpruse, paarisuhete, töö ja kehavormide tõttu. Lisaks selgus, et pea pooled osalejatest ei saanud öösel süütunde pärast sõba silmale. Kolm neljandikku tunnistasid end rohkem süüdi tundvat pärast lapse saamist.

Ebatervislikult söömine oli enesepiitsutamise suurimaks põhjuseks, millele järgnesid vähene perega veedetud aeg ja töösse hoolimatult suhtumine.

Raamatu «Escaping Toxic Guilt» («Mürgisest süütundest põgenemine») autor Susan Carrell selgitas: «Naised tunnevad end süüdi, kui arvavad, et pole endi erinevates rollides piisavalt head – eriti abikaasa, ema ja tütrena.»

Põhjus tema sõnul selles, et perekondlikud, kultuurilised ja religioossed tõekspidamised õpetavad naistele, et tähtsaim on «hea» olla. Kui naine ei sea teiste soove enda omadest ettepoole, tunneb ta, et on midagi halvasti teinud ja nii tekib süütunne, lisas Carrell.

Ajakirja Stylist küsitlusest ilmnes, et mehed end samamoodi ei süüdista. Eksperdid põhjendavad erinevust sellega, et naised süüdistavad läbikukkumistes ennast, kuid mehed väliseid tegureid. Glasgow Caledonian ülikooli psühholoogiadoktor Cynthia McVey selgitas, et näiteks mehed kukuvad eksamil läbi, sest «ruum oli liiga palav», kunas naised tunnistavad pigem, et olid rumalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles