Pisiasjad, mis teevad sinust hea lapsevanema: 1-25

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemaks olemine pole sugugi kerge ülesanne. Iga lapsevanem tahab oma võsukesele parimat, kuid samas ei õpeta meile keegi, kuidas olla oma lapsele hea vanem. Seda tuleb ise õppida katsetades ja vahel ka põrudes. 

Peamine on see, et su laps oleks õnnelik, rahulolev, armastatud ja tunneks end turvaliselt. Kuidas seda saavutada? Lifehack koostas põhjaliku nimekirja väikestest asjadest, mis teevad sinust hea lapsevanema.

1. Ära ürita kõiki probleeme lahendada. Lapsel võib sinu abi vaja minna, kuid ära torma talle appi ilma, et oleksid eelnevalt hetkeks mõelnud. Vahel suudab laps ise oma probleemid ära lahendada ja kui sa lased tal seda teha, siis ta muutub palju vastupidavamaks.

2. Pane tähele, millised on su lapse huvid, et saaksid aidata tal tugevaid külgi arendada.

3. Jaga oma lapsega võimalikult palju erinevaid kogemusi. Vii teda teatrisse, sportmänge vaatama, kinno jne. Kunagi ei tea, milline valdkond võib tema silmad särama lüüa.

4. Vähemalt ühel õhtul nädalas lase oma lapsel otsustada, mida te õhtuks sööte. 

5. Pea meeles, et distsipliin ja karistus on kaks erinevat asja.

6. Loe lapsega iga päev vähemalt veerand tundi raamatuid. See on hea viis, kuidas teievahelist sidet tugevamaks muuta.

7. Kutsu sugulasi külla, et laps saaks ka kaugemate pereliikmetega koos aega veeta.

8. Tunnista, kui oled eksinud. Kui päev on olnud pikk ja väsitav, siis võid kergesti lapsele öelda asju, mida sa ei mõtle tõsiselt. Selle asemel, et end süüdi tunda, palu vabandust ja õpeta lapsele, mis on ausus ja õiglus.

9. Lepi sellega, et su partneril võib olla sootuks teistsugune ettekujutus laste kasvatamisest. Leidke kompromiss, mis teeks teid mõlemaid õnnelikuks.

10. Ära sunni last õppima. Kui ta kurdab pidevalt, et viiuliõpe on raske, ära sunni teda jätkama. See tekitab lapsele vaid stressi ja paneb teda liigselt muretsema.

11. Sul võivad olla oma lapsele kõrged ootused, kuid jää alati siiski realistiks.

12. Kiida last, kui ta on midagi hästi teinud, kuid ära saa vihaseks, kui tal miski ebaõnnestub. Laps peab teadma, et vanemad toetavad teda.

13. Esita lapsele iga päev vähemalt viis kas-küsimust tema päeva kohta. Näiteks: «Kas sul oli koolis lõbus?», «Kas lõunaks oli hea toit?» jne. 

14. Õpeta lapsele kohusetunnet siis, kui ta on veel noor. Laps peaks oma mänguasjad alati pärast mängimist kokku korjama ja prügi koht peaks alati olema prügikastis. Laps pole kunagi liiga noor selleks, et aimu saada, kuidas asjad peavad olema.

15. Iga päev võiks olla vähemalt üks söögikord, kui te istute terve perega laua taga. Lapsele ei pruugi iga söögikord meelde jääda, kuid talle jääb meelde see traditsioon.

16. Armasta oma lapsi võrdselt, ent pea meeles, et nad kõik on omal moel ainulaadsed.

17. Ära sildista oma lapsi. Kui oled lapsele mingi sildi andnud, siis võib olla üsna keeruline sellest lahti saada.

18. Lõbutse koos lapsega. Räägi talle anekdoote ja julgusta last ise naljakaid lugusid välja mõtlema.

19. Kuula last ilma vahele segamata. Kindlasti ära ütle talle, et tema mõtetel pole tähtsust, sest ta on alles nii noor.

20. Julgusta last mängima Lego klotside ja muude loomingulisust arendavate leludega. 

21. Väärtusta ilusaid hetki. Lapsevanemaks olemine võib olla üsna karm teekond koos tõusude ja langustega, naudi neid tõuse.

22. Ära võrdle oma last teiste lastega. Lapsed on kõik ainulaadsed ja nende võrdlemine teeb rohkem kahju kui kasu.

23. Julgusta last tulevikule mõtlema, kuid ära mõjuta tema otsuseid.

24. Teleri koht on suures toas. Sel viisil veedate perega rohkem aega koos ja lapsel on enda toas vähem segavaid faktoreid.

25. Suvel ära luba lapsel õue minna enne, kui oled talle peale määrinud päikesekaitsekreemi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles