Viis nõuannet, kuidas oma energiat targasti kasutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raamatukirjutaja Tom Rath viis ühe oma kirjatüki jaoks läbi küsitluse, milles osales enam kui 10 000 inimest. Ta küsis inimestelt, kas neil oli eelneval päeval piisavalt füüsilist energiat. Kõigest 11 protsenti inimestest vastas jaatavalt. Mida teha, et sul oleks rohkem energiat ja kuidas seda mõistlikult kasutada?

Selleks, et sul oleks rohkem energiat, tasuks jälgida, et sa saaksid öösel piisavalt magada, toituksid tervislikult, teeksid regulaarselt trenni. Samuti tuleks pöörata tähelepanu oma lähisuhetele, sest emotsionaalne side lähedastega on väga tähtis, kirjutab Psychology Today.

Kui su «paak» on energiat täis, tasuks seda ka õigesti ära kasutada. Kuidas seda teha?

1. Pane oma energiat tähele

Mille peale kulub sul kõige rohkem energiat? Üks hea nipp: pane oma telefoni päeva jooksul mitu meeldetuletust. Kui telefon hakkab häält tegema, jäta kõik asjad pooleli ja mõtle hetkeks, kuidas sa parajasti oma energiat kulutad (nii tegevuste kui mõtete kaudu). Kui sa oskad oma energiakulu reaalselt näha, siis muutub kogu su maailmapilt. Sellised väikesed pausid võivad aidata su harjumusi muuta.

2. Tee kindlaks, mis on sinu jaoks oluline

Kui sa tead, millised asjad lisavad su elule väärtust – näiteks rõõm ja töökus –, siis see aitab sul paremaid otsuseid ja sa kulutad oma energiat mõistlikumalt. Tee kindlaks, millised asjad on sinu jaoks tähtsad ja suuna oma energia neisse.

3. Mõtle energia investeerimisele

Kui oled välja mõelnud, mis on sinu jaoks tähtis, ürita võimalikult palju neist tegevustest oma päevakavva lisada. Kui vaja, kirjuta need kasvõi kalendrisse üles. Lase meeldivatel tegevustel lükata graafikust välja need tegevused, mis ainult raiskavad su energiat. Virise vähem ja mõtle pigem sellele, et iga olukord õpetab sulle midagi. Päeva lõpuks võid võtta hetkeks aja maha ja mõelda tagasi oma päevale. Kas kulutasid energiat õigesti? Mida teeksid homme teisiti?

4. Mõtle kindlasti ka sellele, kuhu sa ei taha energiat suunata

Kui oled õppinud oma energiakulu nägema, siis näed selgemalt ka seda, millised on need sinu jaoks mõttetud tegevused, mis ometi röövivad su energiat. Kui sa juba tead ette, et mõni vestlus, olukord või muu sündmus rööviks liiga suure osa su energiast ja mõjuks kurnavalt, siis mõtle hoolikalt, kas asi on seda väärt. Õpi energiat röövivaid tegevusi vältima.

5. Ära mõtle sellele kogu aeg

Oluline mõte, mida meeles pidada: sa ei pea esimesel korral kohe edu saavutama, tähtis on see, et teeksid täna midagi teisiti, kui tegid eile. See, kui üritad oma energiat paremini suunata ja mõtled sellele pidevalt, võib mõjuda väga kurnavalt. Ära tekita omale sellist stressi. Lihtsalt lõpeta vaidlemine inimestega, kes röövivad su energiat; ära vasta e-kirjale, mis ajab sind närvi; ära nääguta pidevalt oma pereliikmete kallal. Kuluta oma energiat mõistlikumalt ja tee neid asju, mis pakuvad sulle rõõmu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles