Seitse saladust õnnelikumaks talveks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Külmakraadid ja hall taevas on talveajal paratamatud. Paha tuju vastu aitavad aga lihtsad nipid.

California ülikooli psühholoogiaprofessor Sonja Lyubomirsky sõnul tuleb tuju üleval hoida, kuna see aitab vältida mitmeid negatiivseid tegureid, alates kaalutõusust kuni loiduseni, vahendas CNN.com.

Proovi järgneivaid nippe, et püsida päikseline kogu talve.

Talvine treeningplaan

Trenni minemiseks võib raske motivatsiooni leida, kui temperatuur alla nulli langeb. Kuid «treening tõstab tuju ning seda on talvel vaja veelgi enam,» sõnas California ülikooli kinesioloogiaprofessor Patricia Laguna.

Ekspert soovitas end millegagi ergutada. Nädala alguses pane kirja treeningplaan ning sellest kinni pidamisel premeeri end väikese tasuga – näiteks maniküüriga. Kaalu ka välitegevusi, kuna uuringute järgi parandab see meeleolu. Kui ilm veab alt, hoia treeningvideo käepärast.

Kosuta hinge toiduga

Püüa hoiduda rasvasest ja magusast toidust. Rafineeritud süsivesikute ja suhkrute tarbimine võib alandada veresuhkru taset, mis võib pahuraks teha, selgitas toitumisspetsialist Elizabeth Somer.

Mõned lohutustoidud võivad aga topelt tujutõstvaks osutuda, eriti kui need sisaldavad näiteks omega-3-rasvhappeid, häid süsivesikuid (mõtle täisteratoodetele ja köögiviljadele), proteiine ja B-vitamiini.

Somer soovitas hommikusöögiks kaerahelbeid, kuna need sisaldavad kiudainerikkaid täisteravilju, mis suurendavad seratoniini hulka – head tuju tekitavat kemikaali ajus – ning hoiavad veresuhkru taset paigas. Lõunasöögiks vali omega-3-rasvhapete rikas lõhe täisterapastaga.

Veeda aega sõpradega

Inimesed pole mõeldud talvel koobastesse pugemiseks. Doktor Esther Sternbergi sõnul on suhtlemine vägagi tujutõstev tegevus. Selle asemel, et kevadeni tuppa peituda, leia iga päev veidi aega sõpradele. Samuti on abiks sõpradega regulaarsete kokkusaamiste korraldamine.

Naudi talvemõnusid

Soojad villased käpikud, hõõgvein ja uisutamine. Hooaja võlude nautimine võib pakkuda rahulolu, selgitas Lyubomirsky. Ümbritseva pelgamise asemel sellest rõõmu tundes trumpavad head mõtted üle mõrud.

Järgmine kord, kui hakkad mõtlema tuimadele varvastele ja ninale, keskendu hoopis positiivsele – koju jõudes saad prõksuva kaminatule eest teed rüübata.

Põgenemisplaan

Pärast pühi pole enam suurt midagi oodata. Seega hakka plaani pidama, et linnast eemale pääseda. Ühe uuringu andmeil võib väljasõidu planeerimine või mõtlemine selle toimumisele tulevikus õnnelikumaks teha.

Kui põgenemiseks on aega ja raha, osta piletid kohe. Kui võimalustest puudu jääb, alusta uurimistööga hiliskevadise või suvise retke kohta. Hoia end kursis lennupiletite hinnapakkumistega ja soodsate sõiduvõimalustega.

Rõivastu vastavalt ilmastikule

Kasukaga ringi käies võid end küll ümmarguse lumememmena tunda, kuid soojas püsimine aitab üllataval kombel tuju tõsta. Doktor Vincent Pedre sõnul võib talvekülm meid uimasemaks muuta, kuna keha kulutab siis rohkem energiat. Kõige lihtsamalt saad meeleolu parandada, kui mässid end välja minnes soojalt sisse.

Püüa valgust

Pimedad päevad teevad nukraks? Põhjuseks võib olla D-vitamiini puudus. Viimast toodab keha päikesevalguse abil ning see vitamiin mõjutab meeleolu. Kontrolli perearsti juures vitamiini taset ning kui see liiga madal on, siis oskab ta kindlasti soovitusi jagada.

Võiksid kaaluda ka siseruumide lisavalgustusse investeerimist, mis aitaks loidusega võidelda. Ning mine kindlasti välja, kui päikesekiiri märkad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles