Rait Kapp esitab igipõlise küsimuse: kas meeste ja naiste vahel on sõprus võimalik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Kapp
Rait Kapp Foto: Erakogu

«Sõprusest võib kasvada välja armastus, kuid armastusest sõprust ei saa.» See mõttetera on mingil määral omane meeste mõttemaailmale. Meestele on lähisuhted sama olulised kui naistele, aga kuivõrd edukad võivad olla kahe soo vahel sõprussuhted?

Aastaid tagasi kirjutasin diplomitöö, mis osaliselt puudutab meeste ja naiste suhteid. Nüüd, üle kümne aasta hiljem, leidsin sealt hulga mõtteteri lähisuhete kohta, mis väärivad esiletoomist.

Esmalt natuke mehe enesehinnangust ja vajadustest. Mehe enesehinnang sõltub olulisel määral tema lähisuhtest. Kuigi enesehinnangut peetakse suhteliselt stabiilseks isiksuslikuks faktoriks, mõjutavad seda siiski mitmesugused tegurid. Soolistest erinevustest ning soolistest vajadustest tulenevalt on just elukaaslasel kõige suuremad võimalused oma mehe enesehinnangu mõjutamiseks – nii positiivses kui ka negatiivses suunas – mehe nelja peamise vajaduse kaudu:

1. soov olla armastatud,

2. leida tunnustust,

3. pälvida hinnanguid,

4. väärida usaldust.

Mehe esmasteks vajadusteks lähisuhtes peetakse soovi olla armastatud, leida tunnustust, pälvida hinnanguid ning väärida usaldust. Armastusvajadus on inimestel universaalne. Armastus on tunne, mis hellitab, toetab, hoolitseb ja innustab. Lähedase inimesega tuntakse seotust just armastuse kaudu. Kui inimest armastatakse, tajutakse, et vääritakse teist inimest ning leitakse, mida vajatakse. Samas on siis kergem end avastada ja olla see, kes tegelikult ollakse.

Kuus naissoost sõbra tüüpi

Kas mees ja naine saavad omavahel sõbrad olla? Milliseid rolle täidab mehe elus naissoost sõber? Jäin selle üle mõtlema ning mulle tundub, et meeste eludes võib näha kuut erinevat tüüpi naissoost sõpru.

  1. Lihtsalt seksisõber. See on seksiv sõber või seksisõber, fuck buddy, kellega kohtutakse vaid seksi eesmärgil, kellele meeldib seksida. Mitte ajada segi prostituudiga! Rasketel hetkedel saab mees tunda, et temast hoolitakse – koos hea seksiga. Samuti hea värskendus. See on mehe jaoks parim naissõbra tüüp.
  2. Peretuttav, kellega on aastaid suheldud. Ka see variant on täitsa okei. Kui on vaja nõuandeid naiste tunde- ja mõttemaailmas, on ta tavaliselt valmis nõu andma, kuigi sina ise pead olema see, kes vajalikke samme teeb.
  3. Lapsepõlvesõbranna. See on sõbratar, keda teatakse väiksest peale, teatakse tema hobisid, iseloomu, tema meelistegevusi, kasvõi lemmikmuusika stiili. Miks mitte! Oletan, et sõprusest lähisuhtesse astumine on sellevõrra kergem, et tuntakse teineteist kaua ja teatakse üksteise kohta suhteliselt palju.
  4. Koolikaaslane. Enamikul poistest ikka olid ju põhikoolist alates oma lemmiktüdrukud, kelle tähelepanu püüti võita. Samuti, kuna teatakse ja tuntakse üksteist piisavalt hästi, siis on ka temaga sõprus täiesti okei. Üle aastate toimuvad klassikokkutulekud (vaadake «Klassikokkutulekut» või rajumat «American Pie Reunioni») võivad olla mõnusaks vahelduseks, et vestelda vanade klassiõdedega, kuid mingit püsivat sõprussuhet väga loota ei tasu. Kindlasti suheldakse harvem kui teist liiki naissõpradega, aga on ka erandeid.
  5. Töökaaslane. Sekretärineiu, personaliosakonna neiu, meeskonna liige, naisülemus. Ilusad naised meeldivad enamikule meestele, aga kas saab ka puhtalt sellele tuginedes luua sõprust? Ei tea. Tööalaselt puututakse nagunii kokku, iseasi, kas ka vabal ajal räägitakse rohkem tööst või millestki muust. Või siis räägitakse neli minutit muust ja ülejäänud ajal läheb jutt ikka tööteemadele – kes kellega läbi saab või kes kellega üldse läbi ei saa ja muud sellised klatšijutud. Isiklikult on seda liiki naissõbrad mulle kõige vähem sümpaatsed.
  6. Sõbra naine. Ohtlik teema, aga põnev. Kuidas peaks mees käituma ja teadma, kui kaugele ta võib minna, mis on lubatud, et sõprus ei kannataks? Eriti veel pärast mõnda klaasi alkoholi ülevas meeleolus ... Kui sõber läheb näiteks välja suitsetama, samal ajal kui sõbra naine jääb sinuga tuppa, vaatab sulle silma, libistab keelega mööda oma veripunaseid huuli, mida sa siis teed? Paned korraks silmad kinni ja lased fantaasial lennata või pilgutad silma vastu? Raske on tõmmata piiri sõpruse ja nn viisaka flirdi vahel, tõesti on. Kui peast käib läbi miljon mõtet, mis siis kui ... Fantaasia katkestab see, kui sõber astub tuppa tagasi suitsetamast koos sinu naisega. See on ohtlik, sest võib kaotada ühe sõbra asemel kaks, samuti on oht ka füüsilisteks vigastusteks mõlemale poolele, juhul kui katused minema sõidavad.

Igat tüüpi eespool loetletud naissõbrad tekitavad erinevaid emotsioone ja erutust. Samas: kas mees vajab endale naissõpra, selle asemel, kui ta võib vabalt meessõpradega ringi hängida? Tegelikult on ju hea omada mõlemast soost sõpru. Tundub, et meestel on naissoost sõpru vähem, samuti nagu naistel on vähem meessoost sõpru.

Küllalt on loetud igasuguseid meeste- ja naisteajakirju, mis kirjeldavad kummagi soo salasoove, mõttemaailma ja käitumist. Täpselt samamoodi võib vastu väita, et iga kontakt on erinev, sest inimesed on oma loomult ja käitumiselt erinevad, kuigi mõlemad on näiteks naisterahvad. Suhetemaailmas, mis on ilma ütlemata isegi piisavalt keeruline ja müstiline, tuleb lihtsalt tegutseda kiirelt ja tihti ka ootamatult. See on see, mis loeb. Ei ole olemas mingit mudelit, mida aluseks võtta, tuleb lihtsalt teha.

Siinkohal tuli samuti meelde üks asjakohane ingliskeelne fraas: men will never understand women. Women will never understand men. That’s one thing that men and women never understand. Mehed ei saa naistest aru, naised ei saa meestest aru. See on asi, millest kumbki mitte kunagi aru ei saa. Nii lihtsalt on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles