Oluline viis, kuidas pere pesamunad vanemaid õdesid-vendi mõjutavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teadlased tegid kindlaks, et pere pesamunad võivad oma vanemate õdede-vendade tervisele väga hästi mõjuda, aga seda vaid juhul, kui vanemad õed-vennad on pesamuna sündides teatud vanuses.

Michigani ülikooli teadlased analüüsisid umbes 700 lapse kehamassiindeksit. Selgus, et need lapsed, kel 7-aastaselt olid ainult vanemad õed-vennad või nad olid pere ainsad lapsed, olid tõenäolisemalt ülekaalulised kui lapsed, kellel oli selleks vanuseks mõni noorem õde või vend, kirjutab Huff Post.

Teadlased täheldasid, et neil lastel, kes said vanemaks õeks või vennaks 2-4-aastaselt, oli 7. eluaastaks tervislikum kehamassiindeks. Uuringu juht ja lastepsühholoog Julie Lumeng sõnas, et nooremad õed-vennad mõjuvad meie tervisele hästi, sest nad vähendavad meil ülekaalulisuse riski.

Teadlaste sõnul võib põhjuseks olla see, et kui perre sünnib veel üks laps, muutuvad ka vanemate laste toitumisharjumused. Eelnevad uuringud on tõestanud, et lastel kujunevad pikaajalised toitumisharjumused välja väga varakult, seega võib nooremate õdede-vendade sünd seda tõesti mõjutada.

Lumeng lisas, et laste ülekaalulisus on endiselt väga tõsine probleem. «Kui teise või kolmanda lapse sünd muudab peres olulisi mustreid, siis võiksid ka ülejäänud pered taolisi muutusi arvesse võtta,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles