Kuidas käituda, kui soovid, et partner suitsetamisest loobuks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suitsetamisest loobumine võib olla üsna stressirohke ettevõtmine – seda nii suitsetaja kui tema lähedaste jaoks. Kuigi naistel võib tihtipeale tekkida kiusatus meeste kallal sel teemal näägutada – «miks sa nii palju suitsetad?», «miks sa maha ei jäta?» –, leidsid eksperdid, et selline käitumisviis ei anna sugugi loodetud tulemusi.

Uus uurimus paljastas, et mida rohkem naine mehe kallal näägutab, seda rohkem soovib mees sigarette suitsetada. Kui soovid, et su kallim suitsetamisest loobuks, siis võib abi olla emotsionaalsest julgustusest ja praktilistest tegevustest, mis viiksid tema mõtted mujale, kirjutab Daily Mail.

Uurimuse juht dr Gertraud Stadler Aberdeeni ülikoolist sõnas, et need avastused on väga kasulikud selleks, et panna paika konkreetne plaan, kuidas suitsetamisest loobuda. Dr Stadler lisas, et nende uurimus tõestas, et lähedase tugi on kõige kasulikum siis, kui seda pakutakse suitsetajale vahetult pärast suitsetamisest loobumist. «See on loogiline, sest just siis vajab suitsetaja kõige rohkem abi.»

Uurimusest selgus seegi, millised käitumismustrid ei mõju suitsetajale hästi. Näiteks see, kui partner tema kallal näägutab või üritab olukorda kontrollida – sellises olukorras võib suitsetaja oma halbade harjumuste juurde tagasi pöörduda.

Selle asemel, et tema kallal näägutada, võiks paluda tema abi praktiliste tegevuste juures. Näiteks kutsu ta endaga toidupoodi kaasa või palu tal lastega tegeleda. «Partnerid saavad omalt poolt väga palju ära teha, et aidata teisel inimesel suitsetamisest loobuda,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles