Toitumisnõustajad soovitavad, kuidas restoranis tervislikke valikuid teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui üritad kaalust alla võtta ja tahad oma elustiili tervislikumaks muuta, siis võib väljas söömas käimine muutuda sinu jaoks tõeliseks väljakutseks. See ei pea aga nii olema, tuleb vaid teada, milliseid valikuid restoranis teha.

Brit.co uuris toitumisnõustajatelt, mida soovitaksid nemad inimestele, kes tahavad tervislikumalt toituda, ent armastavad vahel ka väljas söömas käia.

1. Vaata kindlasti üle kogu menüü

Toitumisnõustaja Jess Scott ütles, et enne tellimist tuleks kindlasti kogu menüüga tutvuda. Scott sõnas, et tema üritab menüüst alati leida midagi, mis sisaldaks valke (kala, kana, munad, oad) ja ülejäänud osa taldrikust võiks olla täidetud juurviljadega. «Kui täidad oma kõhu parimate valikutega, siis suure tõenäosusega ei soovi sa pärast enam magustoitu tellida,» ütles ta.

2. Proovi olla mõõdukas

Toitumisnõustaja Melissa Buczek Kelly ütles, et tema soovitab alati klientidel järgida põhimõtet, mida rakendab isegi. Ta nimetab seda B. A. D (bread, alcohol, dessert) ja see tähendab seda, et inimene peab valima kas saiatoote, alkoholi või magustoidu, aga kindlasti mitte kõiki kolme. Näiteks kui sööd lauale toodud saiakorvist mõne pala, siis väldi alkoholi või magustoidu tellimist. See aitab toidukordi kontrolli all hoida.

3. Kui võimalik, jaga oma toitu kellegi teisega

«Kui ma käin pere või sõpradega väljas söömas, siis me üritame leida selliseid roogi, mida saab jagada,» ütles toitumisekspert Thomas Ngo. Ta lisas, et portsjonite mitme peale jagamine tähendab ka kilokalorite jagamist ja see kehtib ka magustoidu kohta.

4. Tea, kuidas toit on valmistatud

Toitumisnõustaja Emily Cooper soovitas vältida toite, mille nimetusest loed välja, et midagi toidus on taignaga või riivsaiaga kaetud. «Sellised toidud on tihtipeale valmistatud fritteris või tehtud ohtra rasvainega, mistõttu on neis palju rasva ja kilokaloreid. Eelista toite, mis on grillitud, röstitud, hautatud või küpsetatud,» sõnas Cooper.

5. Võta enne restorani minekut väike vahepala

Toitumisnõustaja ja toitumispsühholoogia ekspert Jenny Berk ütles, et menüüga võiks juba kodus olles tutvuda ja valida välja toidud, mida tellida. See vähendab tellimisest tingitud ärevust («Ma tellin vist selle, aga ma tegelikult tahaks hoopis seda teist»). Mõistlik oleks eelnevalt kodus ka väike vahepala süüa, seda võiks teha umbes tunnike enne restorani minekut. «Sel viisil võid kindel olla, et sa pole kohale jõudes hirmus näljane ega hakka saiakorvi tühjendama,» ütles Berk.

6. Söö toitu õiges järjekorras

Toitumisekspert Chelsea Fuchs lausus, et söömist tuleks alustada sellest toiduainest, mis sisaldab kõige vähem kilokaloreid ja lõpetada sellega, mis on kõige kaloririkkam. Kui alustad kergematest toitudest, siis pole ohtu, et pingutad söögiga üle. 

7. Palu kastmed eraldi panna

«Väljas süües üritan lisakaloreid vältida ja palun alati kastmed eraldi serveerida. Sel viisil saan ise kontrollida, kas ja kui palju ma kastmeid söön,» ütles toitumisnõustaja Lori Kenyon Farley ja lisas, et kastmed ongi tihtipeale toitude juures kõige kaloririkkamad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles